Reprezentácia - 03.02.2020 08:01

Sklamané florbalové Estónsko, najsuverénnejší boli Švajčiari

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Florbalové majstrovstvá sveta 2020 v Helsinkách poznajú všetkých svojich desiatich účastníkov z Európy. Tých doplnili Kanaďania s Američanmi a na začiatku marca pribudnú štyria ázijskí účastníci. Kvalifikačné skupiny v Poprade, Liepaji a Frederikshavne dostali do akcie celkovo až 24 mužstiev. Miesteniek na vrchol sezóny bola necelá polovica, no súboje sa zaobišli bez výraznejších prekvapení.

Fínsko, ako organizátor majstrovstiev, malo miestenku zaistenú vopred a každé z troch organizujúcich miest navštívil iný celok z najlepšej svetovej štvorky. Vicemajstri sveta si postup zaistili v Dánsku, kde podľa očakávaní celý kvalifikačný turnaj Eur-1 vyhrali. V skupine Švédsko zdolalo Ukrajinu o 26 gólov, Poľsko o 10, Slovinsko o 17 a vo finále pokorilo domácich Dánov 10:2. Tí v skupinovej časti zdolali Island aj Veľkú Britániu, zatiaľ čo s Estónskom len remizovali. Tretiu postupovú miestenku z Frederikshavnu však nebral výber z Pobaltia. Boj o tretie miesto rozhodovalo až predĺženia a v ňom sa z výhry 5:4 tešili Poliaci.


Poľský postup na úkor Estónska možno označiť za najväčšie kvalifikačné prekvapenie

Označenie Eur-2 mali dve kvalifikačné skupiny hrané v tatranskom prostredí. Superfavoritmi tejto vetvy boli Švajčiari, tretí najlepší tím sveta a nikoho nenechali na pochybách, že je táto pozícia oprávnená. V štyroch zápasoch nastrieľali až 104 gólov. Okrem skupinových duelov s Pobrežím Slonoviny, Ruskom a Belgickom zvládli aj finále proti našim florbalistom výsledkom 16:3. Slovensko pritom v skupine nestratilo ani bod a po výhrach nad Maďarskom 14:3 a Talianskom 19:1 sa blysol najmä skalpom silného Nórska 5:1. Zoznam postupujúcej trojice doplnil práve nórsky tím, keď vyhral v boji o "bronz" nad Ruskom trojgólovým rozdielom.

Do lotyšskej Liepaje merala cestu aj Česká republika, no z elitnej svetovej osmičky tu bojovali aj Nemci a Lotyši. Šlo zároveň o zoznam očakávaných postupujúcich a prognózy sa naplnili. Česko, hoci viaceré jeho opory pre rozpor v tíme odmietli reprezentačnú pozvánku, nazbieralo v konkurencii Španielska, Holandska a Lichtenštajnska plný počet bodov a inkasovalo pritom len dva góly. Vyrovnanejší boj sa očakával vo vedľajšej skupine, kde hodlali hrýzť Rakúšania a Francúzi, no Lotyšsko a Nemecko si prvé dve miesta vyfúknuť nenechali. Na radosť fanúšikov, Lotyši predčili papierovo silnejších Nemcov výsledkom 6:1 a v boji o "zlato" Česku podľahli len 3:5. Nemecko zvládlo zápas o tretie miesto so Španielskom.


Lotyši senzačné víťazstvo nad Čechmi z MS 2018 nezopakovali, no zaknihovali ďalší výborný výsledok

Zoznam istých účastníkov florbalových MS 2020:
Fínsko (1., organizátor), Švédsko (2.), Švajčiarsko (3.), Česká republika (4.), Nemecko (5.), Nórsko (6.), Dánsko (7.), Lotyšsko (8.), Slovensko (9.), Kanada (11.), Poľsko (12.), Spojené štáty americké (15.)
* v zátvorke je pozícia vo svetovom renkingu

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora