Reprezentácia - 07.02.2020 08:41

Prenesú juniorky streleckú fazónu aj do záveru základnej časti?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Voľno v extraligovom programe vypĺňal mužský asociačný termín a kvalifikácia majstrovstiev sveta 2020, ale o bohatý program mali postarané aj naše juniorské reprezentantky. Tie sa vydali k severným susedom na Polish Cup, kde v priebehu troch dní zohrali až päť zápasov. V náročnej konkurencii Švajčiarska, Česka, Poľska, Nemecka a Nórska obsadili konečné tretie miesto a v súčte nastrieľali 26 gólov. Káder pozostával z hráčok deviatich rôznych družstiev Hyundai Extraligy a viaceré dokázali potvrdiť svoju streleckú kvalitu. Udržanie tejto formy bude v ostávajúcich štyroch kolách základnej časti a následnom play-off dôležité pre všetky kluby.

Juniorky na MS 2018 obsadili posledné ôsme miesto. V máji sa už bude hrať novým formátom, aký poznáme aj zo seniorských MS, so šestnástimi účastníkmi. Reprezentantky dobre vedia, do čoho idú a potvrdiť to chcú aj lepším umiestnením. "Myslím si, že na predošlý šampionát sme boli dobre pripravené, čo sa ukázalo v zápase so Švajčiarskom," pripomína Barbora Gáborová remízu 3:3 spred dvoch rokov a pozornosť upriamuje na kľúčové súboje o konečné tohtoročné umiestnenie: "Tento rok bude mať Slovensko slabších súperov v skupine, preto bude dôležitý posledný zápas, na ktorý sa bude musieť dobre pripraviť kondične každá hračka individuálne," Na turnaji v Poľsku slovenský tím natrápil aj favorizované Češky, ktorým nakoniec podľahol 3:7 a bez šance ostal len v konfrontácii so Švajčiarkami. "Česká aj švajčiarská kvalita florbalu je, ako všetci vieme, oveľa vyššia ako tá slovenská. S Českom sme odohrali dobrý zápas, škoda však individuálnych chýb. Žiaľ, na zápas so Švajčiarskom sme už na rozcvičku nastúpili bez energie, čo sa neskôr prejavilo aj v zápase. Dievčatá, ktoré ešte nehrali na medzinárodnej úrovni, tak 'pričuchli' k vyššej úrovni florbalu a všetky sme si uvedomili, ako veľmi musíme na sebe pracovať, aby sme sa k nej aspoň trochu priblížili." dodáva hráčka ŠK 98 Pruské a účastníčka decembrových seniorských MS v Neuchateli.

Rôznorodý kolektív v kabíne najpočetnejšie tvorili florbalistky Kysuckého Nového Mesta. Tých bolo na turnaji sedem a viditeľné boli aj na streleckej listine. Klára Hlávková patrila medzi najmladšie hráčky v tíme a Polish Cup bol pre ňu prvou akciou v juniorskej vekovej kategórii. Blysla sa pozoruhodnou bilanciou 5+1. "Táto bilancia je úžasná, ale samozrejme som mala viac gólových šancí, ktoré sa mi, bohužiaľ, nepodarilo premeniť. Je to však kolektívny šport a ďakujem spoluhráčkam za skvelý turnaj a trénerom za šancu a dôveru," zhrnula svoje dojmy s dávkou sebakritiky a pokory. Ľahkosť na hokejku dodal aj fakt, že v šatni stretla viaceré známe tváre: "Vždy je dobré mať pri sebe niekoho, s kým sa dlhšie a lepšie poznám, ale spolu s babami z repre sme zažili veľmi veľa zrazov a tak si medzi sebou dobre rozumieme všetky," Naše dievčatá na turnaji zdolali Nórsko o päť gólov, Nemecko o jedenásť a remizovali s Poľskom. Všetky tieto krajiny pritom pred dvomi rokmi v St. Gallene skončili pred Slovenskom. "Ak pôjdeme do každého zápasu spoločne a každá vydá zo seba to najlepšie, môžeme dosiahnuť vynikajúce výsledky a s nimi aj lepšie umiestnenie. Záleží však, ako na tom budeme po zdravotnej stránke," hlási optimisticky Hlávková.

Ďalšou Kysučankou v zostave bola Laura Chúpeková, ktorá patrí medzi juniorky, ktoré si zahrali na nedávnych ženských majstrovstvách. "Myslím si, že každý zápas je iný. Určite pociťujem rozdiel na ihrisku medzi ženami a juniorkami. U žien som získala veľa skúseností, čo chcem pretaviť aj na svojich výkonoch. Hrajú o niekoľko levelov vyššie, kým na juniorskej úrovni sa stretávam s hráčkami v rovnakom veku, ako som ja. Každý zápas mi však dáva skúsenosť. Či už je juniorský alebo ženský," porovnala momentálne tretia najproduktívnejšia hráčka najvyššej slovenskej súťaže. V Poľsku nastrieľala šesť gólov. Raz sa presadila proti Nórsku a sadli jej najmä Nemky, pre ktoré sa stala päťgólovým vystúpením nočnou morou. Zaspomínala si tak na október, kedy za Kysucké Nové Mesto na EuroFloorball Cupe nastrieľala hetrik v semifinále proti UHC Sparkasse Weissenfels a zaradená bola do turnajového all-star tímu. Za cennú skúsenosť však Chúpeková považuje aj jediné dve turnajové prehry Slovenska: "Bol to kvalitný turnaj s kvalitnými družstvami, čo bolo v zápasoch vidieť. Myslím si, že sme odohrali štyri skvelé zápasy so skvelými výsledkami. Proti Švajčiarsku sme si to predstavovali inak, ale doplatili sme na chyby. Boli rýchle, ale aj technickejšie a nás hlavne opustila kondícia. Hra s Českom už bola o niečom inom. Dve tretiny sme s ním hrali vyrovnaný zápas, ale predsa je to jeden z najkvalitnejších tímov sveta. Musím povedať, že som rada, že som sa mohla zúčastniť na tomto turnaji a taktiež si zahrať,"

Do výbornej formy sa na konci extraligovej základnej časti dostala Kométa Spišská Nová Ves a bez zastúpenia na západe Poľska preto neostala. "Určite sa pohoda aj sebavedomie z extraligy dá preniesť do reprezentácie. Každého ten florbal viac baví, keď sa jeho tímu darí, ale so svojím herným prejavom v niektorých zápasoch Polish Cupu nie som spokojná. Snáď sa mi podarí podať lepší výkon na Majstrovstvách sveta ktoré budú dôležitejšie," zhodnotila po turnaji Sára Adamcová. Aj ona bola súčasťou zostavy pre ostatné dva šampionáty vo Švajčiarsku. Zahrala si na ženskom turnaji v decembri 2019 a pred ním aj na juniorskom 2018. Verí tomu, že výber do devätnásť rokov dokáže konečné umiestnenie priblížiť pozíciám, ktoré okupujú ženy: "Verím tento rok tímu, že splníme cieľ, ktorý máme. Hráme úplne iný štýl hry ako sme hrali pred dvoma rokmi a mne osobne aj viac vyhovuje. Máme mladé šikovné, sebavedomé hračky a myslím si, že potenciál tímu na dosiahnutie dobrého výsledku je veľký." Druhá najlepšia strelkyňa a zároveň druhá najproduktívnejšia hráčka Kométy má dobrý dojem aj z kolektívu, ktorý sa pod taktovkou trénera Jiřího Typla vybudoval. "Myslím si, že v kabíne to fungovalo dobre. Síce sme hračky z iných klubov, ale v reprezentácii ide rivalita bokom a tvoríme tam dobrý kolektív. Podporujeme sa v zápasoch a dorá zábava je aj mimo ihriska," pochválila partiu. Budeme teda veriť, že podobná spokojnosť bude panovať aj na začiatku mája, kedy sa vo švédskej Uppsale budú konať samotné majstrovstvá sveta. Slovenky začínajú v skupine s Kanadou, Novým Zélandom a USA.

Sumár výsledkov juniorského družstva na Polish Cupe (31.1. - 2.2. 2020):
Nórsko - SLOVENSKO 0:5
(góly Slovenska: 2 Vyletelková, Lenčéšová, Dobošová, Chúpeková)
SLOVENSKO - Česká republika 3:7
(góly Slovenska: 2 Krajčová, Gáborová)
Švajčiarsko - SLOVENSKO 9:1
(gól Slovenska: Gáborová)
SLOVENSKO - Poľsko 4:4
(góly Slovenska: 2 Hlávková, Pudišová, Brodňanová)
Nemecko - SLOVENSKO 2:13
(góly Slovenska: 5 Chúpeková, 3 Hlávková, Mlichová, Pudišová, Krajčová, Lenčéšová, Bajtošová)
Zostava slovenského juniorského družstva na Polish Cupe 2020:
Brankárky: Tea Mažáryová (Slávia Nitra), Adriána Michalisková (Kysucké Nové Mesto), Pavlína Farulová (ŠK 98 Pruské)
Hráčky v poli: Michaela Styková, Tamara Dobošová (obe Harvard Partizánske), Frederika Kovaliková, Veronika Dúbravská, Michaela Dulková (všetky FBK Tvrdošín), Veronika Kajanová (Hurikán Bratislava), Alexandra Faktorová, Linda Pudišová, Klára Hlávková, Alica Brodňanová, Kristína Mlichová, Laura Chúpeková (všetky Kysucké Nové Mesto), Barbora Gáborová, Lenka Lenčéšová (obe ŠK 98 Pruské), Kristína Vyletelková, Patrícia Štefánková (obe NTS Nemšová), Tamara Točeková (Predator Sabinov), Anna Bajtošová, Sára Adamcová (obe Kométa Spišská Nová Ves), Michaela Krajčová (Slávia Nitra)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora