Reprezentácia - 13.05.2019 11:43

Českí florbaloví juniori majstrami sveta

Zdroj: huste.tv/youtube

Nedeľa 12. mája bola posledným hracím dňom florbalových MS juniorov 2019 v Kanade. Slovensko už súčasťou posledného hracieho dňa nebolo a svoje umiestnenie poznalo skôr. Zverenci Mareka Onderka na turnaji zakotvili na konečnom šiestom mieste. Systém turnaja bol pri ôsmich účastníkoch elitnej kategórie nastavený tak, že z oboch základných skupín postúpili najlepšie dva celky do semifinále, zatiaľ čo tretie a štvrté tímy si zahrali o konečné umiestnenie. Naši reprezentanti na úvod šampionátu zdolali Dánov, no podľahli Švédom aj Čechom. Do cesty sa im tak postavili Lotyši, s ktorými prehrali 5:6.

"Zaspali sme úvod, kedy boli Lotyši oveľa viac aktívni a dostali sme z toho tri góly. Povedali sme si nejaké veci a zápas sa stal viac vyrovnaným. Bohužiaľ sa nám nepodarilo dotiahnuť tento súboj do predĺženia. S takýmito súpermi je rozdiel troch gólov už dosť veľký," zhodnotil zápas tréner Onderko a zároveň pochválil silu Lotyšska, ktoré podľa neho postavilo najlepší tím za ostatné roky. V skupine to potvrdili presvedčivým víťazstvom nad Nórskom a aj spôsobom, akým natrápili Švajčiarsko, nad ktorým dvakrát viedli a nakoniec prehrali o jediný gól.

Kvarteto semifinalistov v Halifaxe nebolo ničím neočakávaným, no prekvapili pozície, z ktorých tímy do semifinále vstupovali. Keďže Švédi prehrali v základnej skupine s Čechmi, očakávané švédsko-fínske derby sa uskutočnilo už v semifinálovej fáze. "Tri korunky" súpera deklasovali 8:2, pričom prvý fínsky gól prišiel až po ôsmich inkasovaných. Jedinečnej možnosti zahrať si o zlato sa v zápase Česka so Švajčiarskom lepšie chopili naši susedia. Vyhrali 9:4 a so Švédskom si zmerali sily po druhý raz na tomto šampionáte. Opäť úspešne.

Česká republika berie z Kanady zlatú medailu. Potom, ako mali zverenci Jiřího Jakoubka navrch proti Švédsku v skupinovej časti, niečo podobné predviedli aj v poslednom zápase šampionátu. Po opatrnej a bezgólovej prvej tretine vstúpili do tej druhej veľmi agresívne a úspešne, vďaka čomu sa dostali do trojgólového náskoku. Švédi boli schopní len čiastočne znižovať, ale rozstrieľaný súper sa už nezastavil. Česko vyhralo finálový zápas 8:2. Zatiaľ čo v rokoch 2015 a 2017 brali bronz, tento raz vyšli až na ten najvyšší stupienok. Bronzová medaila ostala tento rok vo fínskych rukách po víťazstve nad Švajčiarskom 4:2.

Konečné poradie tímov na juniorských MS vo florbale:
1. Česká republika
2. Švédsko
3. Fínsko
4. Švajčiarsko
5. Lotyšsko
6. Slovensko
7. Dánsko
8. Nórsko