Reprezentácia - 14.05.2019 15:37

Talentovaný Floorball Challenge Team cestuje do Švédska

Zdroj: huste.tv

Prvá polovica mája patrila vo florbalovom prostredí slovenským juniorským reprezentantom a v závere toho istého mesiaca sa predvedie ďalšia partia našich talentovaných florbalistov. TV JOJ Floorball Challenge Team poletí na tretí najväčší turnaj sveta v tomto športe. Vo švédskom Falune sa na Jalas Floorball Cup predstaví v  konkurencii viac ako 350 tímov. Ide o výber chlapcov do 19 rokov a trénuje ich Stanislav Hujo, na klubovej úrovni pôsobiaci v Tsunami Záhorská Bystrica. Prestížny turnaj začína 30. mája a končí 2. júna. O počínaní chlapcov vás budeme počas tohto obdobia detailne informovať.

Pätnásťčlenný káder vznikal v spolupráci s vedením reprezentačnej "devätnástky". Tím je zostavený aj z chlalanov, ktorým ušla nominácia do Halifaxu, no krédom Nadácie TV Joj je pomáhať tým, ktorí sa snažia. A o tomto výbere to rozhodne platí. "Hráčov som poznal zo zápasov juniorskej extraligy, ďalších sme doplnili po komunikácii s Petrom Vrbom, ktorý je vedúci tímu juniorskej reprezentácie, a on mi dal zoznam hráčov, ktorí boli na reprezentačných zrazoch a majú svoju kvalitu. Oslovil som niektorých z týchto hráčov a prebiehali aj rozhovory s klubmi, či nám ich uvoľnia. Nie každý samozrejme bol ochotný nám svojich hráčov dať," opísal tréner Stano Hujo počiatky, po ktorých bol priestor vysvetliť si, o čo v tomto tíme pôjde: "Našou hlavnou myšlienkou je propagácia florbalu a ukázať, že aj pokiaľ sa hráči nedostanú do  reprezentácie, existujú aj ďalšie možnosti uplatnenia. Chalani majú nastavené určité pravidlá, ktoré musia dodržiavať a tím stojí na troch pilieroch: dobré výsledky v škole, ochota zlepšovať sa na tréningoch, a chuť urobiť niečo navyše - a fair-play na ihrisku a v živote tak, aby chalani išli príkladom svojim rovesníkom,"

Po viacerých sústredeniach a prípravných zápasoch sa celý proces dostal do Falunu, ktorý už len menom miestneho IBF budí u florbalových priaznivcov rešpekt. "Určili sme si vopred plán na rok a turnaj vo Švédsku je vyvrcholením a odmenou za to celé. Hľadal som turnaj, ktorý prebieha v rovnakom období ako juniorské MS," hovorí coach Challenge Teamu, no dodáva, že jeho zverenci rozhodne necestujú s roztrasenými kolenami: "Hráči sa na to tešia. Bude to niečo nové, pôjdeme od minúty k minúte, od zápasu k zápasu, vždy si niečo povieme k poslednému duelu a je to pre nás veľká výzva. Veľmi sa na to tešíme. Voči súperom máme rešpekt, veď to budú väčšinou tímy z kolísku florbalu, ale nebojíme sa toho,"

Stanislav Hujo nie je typom autoritatívneho trénera "starej školy", ale zakladá si na tom, aby florbalistom niečo odovzdal do budúcnosti: "Ja nepozerám na výsledky a zakazujem aj chalanom, aby na to pozerali a kalkulovali. Dôležitý je ich herný prejav počas celého zápasu. Aj v juniorskom tíme Tsunami sa snažím prenášať takýto pohľad a vyžadujem, aby v  zápase každý zo seba vydal sto percent. To, čo vie predviesť na tréningu, má ukázať aj v zápase a zvládnuť to v hlave, najmä pokiaľ ide o stres a nervozitu," Na úkor výsledkov to pritom nejde. Veď juniorka Tsunami sa v sezóne 2017/18 stala majstrom Slovenska. "Od svojich zverencov očakávam, že budú kreatívni, že sami budú rozmýšľať nad hrou, zvažovať čo a ako urobiť, kam sa rozbehnúť, či prihrať alebo vystreliť. Verím tomu, že toto je cesta k výchove šikovných a sebavedomých hráčov, ktorí potom v nových tímoch nájdu uplatnenie a pomôžu k dobrým výsledkom," hovorí tréner a dodáva: "Aj pri prehranom zápase so silným súperom je herný prejav niekedy oveľa lepší ako pri víťazstve nad ľahším súperom, pričom herne to chlapci odflákli,"

Zostava TV JOJ Floorball Challenge Team:
Samuel Hazucha, Viktor Stupka, Marko Hujo, Jakub Kapustík, Matúš Šablica, Noel Gondáš, Lukáš Blaszczyk, Tomáš Jurica, Marek Pászický, Roman Chovan, Jakub Vitek, Alex Pavlikovský, Samuel Habánek, Jakub Ambrozai, František Jakubjak