Reprezentácia - 21.05.2019 21:00

Floorball Challenge Team preveria Grasshoppers a Piešťany

Zdroj: huste.tv/Facebook

Výber talentovaných florbalistov do 19 rokov vo farbách TV Joj Floorball Challenge Team sa už pomaly chystá na utorkovú cestu do Švédska, no ešte pred ňou ho čaká sústredenie. Svoj kemp si na čas rozloží v Žiline, kde si počas soboty a nedele v prípravných zápasoch zmeria sily s FBC Grasshoppers Žilina a FBC Páv Piešťany. Žilinský tím je súčasťou najvyššej juniorskej súťaže, kde tento rok obsadil bronzovú priečku. V jeho zostave by sa tento raz malo predstaviť aj niekoľko členov A-tímu. Piešťanský tím pôsobí na mužskej úrovni v 2. lige.

Predovšetkým zo svojho trénerského pôsobenia na klubovej úrovni pozná tréner Stanislav Hujo viacerých žilinských hráčov, ktorí na jeho zverencov v sobotu a v nedeľu v rámci dvojzápasu vybehnú. V sezóne 2018/19 skončila juniorka Tsunami Záhorská Bystrica v základnej časti hneď pod Grasshoppers. Na rozdiel od predošlého majstrovského ročníka sa však na ten práve skončený až tak dobre coachovi nespomína: "Túto sezónu nám jednoznačne prehrala hlava. Mali sme dostatok šikovných hráčov na to, aby sme minimálne v niektorých zápasoch nedostali toľko gólov a nepodvolili sa hre súpera, ako sa stávalo v play-off," hovorí poukazujúc na štvrťfinálovú sériu, ktorú Tsunami prehralo s 1. FBC Florbal Trenčín 0:3 na zápasy. "Rovnako aj podpora na lavičke bola tento rok slabšia ako ten minulý, kde žila celá striedačka a chalani sa navzájom podporovali.. V každom prípade, sú to skúsenosti, ktoré sa budú dať do budúcna zúročiť a tím má kvalitu na najvyššie priečky," dodáva tréner Hujo.

V Tsunami, Grasshoppers a aj ostatných tímoch majú mladé nádeje možnosť vzhliadať k množstvu mimoriadne kvalitných florbalistov. Kým mužský tím Tsunami tento rok ašpiroval na zlatý hetrik a po dvoch zlatých tento raz pridal striebornú medailu, žilinský florbal dlhodobo dokazuje, akých kvalitných hráčov dokáže vychovať. Muži Grasshopers v rokoch 2013 až 2016 zozbierali kompletnú extraligovú medailovú zbierku a jeho odchovanci (Michal Miške a Martin Grlický) nechýbali ani na MS 2018. Vidieť svoju budúcnosť v A-tíme je pre každého juniora dôležitou motiváciou a preto formu spolupráce medzi juniorkou a mužmi oceňuje aj tréner Floorball Challenge Teamu. "Chalani, ktorí sa najviac snažia na juniorských tréningoch, chodia trénovať a hrať zápasy s A-tímom. Má to byť hráč, ktorý vyčnieva vo svojej kategórii, a zároveň aj v tej vyššej. Je to veľký tlak vyvíjaný na hráča a ak sa mu nedarí, necíti sa komfortne a sebaisto, tak to môže ovplyvniť aj jeho výkony v nižšej kategórii, prípadne môže až skončiť s  florbalom. Práve tento tlak je dôvodom prečo 70 % mladých ľudí vo veku 16-18 rokov končí so športom. Tréning s 'Á-čkom' by nemal byť samozrejmosťou, ale skôr motiváciou a  formou odmeny za jeho výkony. Takýto hráči by mali tím ťahať na tréningoch a  zápasoch, byť vzorom pre ostatných hráčov a strhnúť ich k  lepším výkonom." opísal fungovanie v Tsunami.

Po skončení sústredenia v Žiline si pobyt tohto tímu pod Dubňom zrekapitulujeme a potom už pozornosť prenesieme na samotný Falun, ktorý je po boku Storvrety nepochybnou baštou nielen švédskeho, ale aj svetového florbalu.

Program zápasov v ŠH Vendelína Javorku v Žiline:
sobota (25.5.) o 10:00 - TV Joj Floorball Challenge Team vs Grasshoppers Žilina
sobota (25.5.) o 18:00 - TV Joj Floorball Challenge Team vs FBC Páv Piešťany
nedeľa (26.5.) o 10:00 - TV Joj Floorball Challenge Team vs Grasshoppers Žilina