Reprezentácia - 10.01.2020 08:27

Kríza v českom florbale! Opory bojkotujú reprezentáciu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/SZFB

Český florbal hlási pred kvalifikačným turnajom MS 2020 problém. Na prelome januára a februára sa v troch európskych mestách rozohrá celkom šesť kvalifikačných skupín a z nich vzíde deväť účastníkov vrcholu sezóny v Helsinkách, ktorý je naplánovaný na december. Česko bude o svoju miestenku bojovať v poriadne oklieštenej a omladenej zostave, za čo môže bojkot viacerých skúsených lídrov. Tí odmietajú hrať pod fínskym trénerom Petrim Kettunenom a jeho krajanmi v pozícii asistentov.

Na čele iniciatívy je kapitán Matěj Jendrišák, hráč švédskeho Linköpingu, ktorý dokonca ohlásil koniec svojho reprezentačného pôsobenia. Odpor spoločne s ním ťahá aj Lukáš Veltšmíd zo švajčiarskeho Alligator Malans. Druhý menovaný bol otvorenejší aj v pomenovaní dôvodov. Nesúhlasí so spôsobmi trénera, ktorý mal podľa jeho slov problém zložiť päťky a nastoliť presný systém. Impulzom bolo, keď od neho pre údajný nesúlad v predstavách odišli českí asistenti Pavel Brus a Milan Fridrich. Prvý menovaný je dokonca viacerými českými médiami považovaný za topfavorita na trénerskú stoličku. Jeho podmienkou však je, že zároveň bude trénovať aj 1. SC Vítkovice.

Kvalifikáciu v lotyšskej Liepaji ešte s určitosťou Česká republika absolvuje pod taktovkou Kettunena a v oklieštenej zostave. Priestor dostalo až šesť debutantov na seniorskej reprezentačnej úrovni, vrátane troch juniorov, ktorí v máji pre Česko vybojovali titul majstrov sveta. Miestny florbalový zväz napriek tomu priznáva, že situáciu bude naďalej riešiť a rozhodne ju ešte nepovažuje za uzavretú. Momentálne sa však treba sústrediť na duely so Španielskom, Holandskom a Lichtenštajnskom. Všetko sú to súperi, ktorí by papierovo nemali Čechom narobiť najmenšie problémy ani pri súčasnom zložení kádra.

Za ašpiranta na post reprezentačného trénera českých mužov bol v kuloároch považovaný aj Michal Jedlička, ktorému skončil kontrakt pri slovenských ženách, s ktorými na MS vo Švajčiarsku obsadil šieste miesto. Kouč si nateraz zobral čas na rozmyslenie a čaká sa, či zotrvá alebo prijme novú trénerskú výzvu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora