Reprezentácia - 30.01.2020 21:36

Južní susedia na úvod kvalifikácie zdolaní o jedenásť gólov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Slovensko potrebuje splniť úlohu favorita proti Maďarsku a Taliansku, aby si v poslednom skupinovom zápase proti Nórom zahralo o priamy postup na florbalové MS mužov 2020. Prvý z týchto krokov majú zverenci Radomíra Mrázka úspešne za sebou, keď si poradili s južnými susedmi. Už vo štvrtej minúte pritom bolo 2:0 a zdalo sa, že všetko pôjde bez najmenšej komplikácie. Lenže dva rýchle góly hostí priniesli vyrovnanie. Našťastie, slovenskými reprezentantmi to zásadne neotriaslo, prvú tretinu zakončili s päťgólovým náskokom a pri záverečnej siréne svietilo na tabuli skóre 14:3.

Presný zásah si pripísali hráči z celého spektra reprezentácie, počnúc novým kapitánom Michalom Pažákom, cez hviezdneho Michala Dudoviča až po mladíkov Ronalda Gašparíka či Šimona Hatalu. Pre posledného menovaného šlo o prvý strelený gól v reprezentačnom A-tíme. "Prvý reprezentačný gól ešte len chutiť bude, keď ma 'skasírujú' starší hráči, ale som rád, že sa mi to podarilo hneď v prvom zápase a spadne zo mňa nervozita. Marek (pozn. Bulko) mi to pripravil do prázdnej bránky, minulú sezónu sme hrali celú spolu a sme zohratí," usmieva sa spokojne hráč českých Vítkovíc. Samotný duel vníma pozitívne, no vypichol aj jeden nedostatok: "Musíme popracovať na viacerých veciach a do zápasu s Nórskom doladiť predovšetkým obranu. Tri inkasované góly proti Maďarom rozhodne nie sú optimálne, ale bol to prvý oficiálny zápas v tomto cykle, prvý raz sme boli spolu a vyhrali sme, čo bola naša dnešná povinnosť,"

Na papieri slovenský a maďarský výber oddeľovalo osemnásť pozícií svetového renkingu. "Pred zápasom sme sa medzi sebou podpichovali, že ideme hrať proti Maďarom, ale vo florbale je oveľa väčšie derby proti Česku. Niečo cítiť určite bolo, ale my sme nastupovali s jasným cieľom vyhrať," odpovedal Hatala na otázku, či bolo cítiť pred duelom derby náladu. Taliani sú oproti Maďarom ešte o tri pozície nižšie a podľa všetkých prognóz bude určujúcim až sobotné stretnutie s Nórskom. Ešte predtým sa však treba naplno skoncentrovať na súpera z juhu Európy. "Prvý zápas sme zvládli, bude sa dýchať ľahšie, ale ako povinnú jazdu určite nesmieme vnímať ani zápas proti Taliansku. Musíme doň vkročiť rovnako, ako dnes a búšiť do súpera od začiatku," dodáva jeden z najmladších členov kádra.

Nabudene sa do reprezentačného tímu vrátil aj zadák Marek Bulko, ktorý má na konte už účasti na troch šampionátoch, no naposledy ešte z roku 2016. "V reprezentácii som nebol dlho a je skvelým pocitom byť opäť v tomto drese. Ako som už v minulosti spomínal, je to najviac, čo môže florbalista dosiahnuť," spokojne komentoval po zápase, v ktorom strelil jeden gól a na jeden nezištne asistoval. Jeho klubové pôsobisko, 1. FBC Trenčín, má v tejto zostave početné zastúpenie a jeho hráči sa snažia do najcennejšieho dresu preniesť hernú sebavedomie lídra domácej Extraligy: "Od začiatku máme v klube pohodu a dobrú partiu, čo sa prenieslo aj sem. Ale nie je to len o Trenčanoch. Stretla sa tu dobrá partia, skúsení hráči s mladšími, stredná generácia a funguje to výborne."

Viacerí florbalisti pred štartom kvalifikácie avizovali, že si popradské prostredie nikdy predtým nevyskúšali. Po úvodnom vystúpení neskrýval spokojnosť ani Bulko: "Začiatok kvalifikácie v domácom prostredí je vždy ťažký, bola tam trocha nervozity, ale diváci nám pomohli krásnou návštevou a pevne verím, že sa ďalšími zápasmi bude ešte zvyšovať," Ideálne by bolo, ak by fanúšikovia za svoje povzbudzovanie dostali odmenu v podobe troch skupinových víťazstiev. "S Nórskom sme hrali viackrát. Platiť by na nich mala rýchla a húževnatá hra srdcom. Tým sa, my Slováci, vyznačujeme a ak sa nám to podarí, môžeme mať už v sobotu istý postup," optimisticky dodal navrátilec.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora