Futbal - 05.09.2019 12:45

Slováci si proti vicemajstrom sveta veria. Chcú ich zaskočiť aj aktívnou hrou

Zdroj: sita

V minulosti slovenská futbalová reprezentácia dokázala vyhrať nad majstrami sveta z Talianska a Nemecka, európskymi šampiónmi zo Španielska či finalistami ME z Česka. V piatok sa jej v kvalifikácii o postup na ME 2020 postavia svetoví vicešampióni z minuloročného "mundialu" v Rusku - Chorváti. Prestížny zápas sa v Trnave začne o 20.45 h a pred zaplneným hľadiskom ho povedie nemecký hlavný rozhodca Felix Brych.

"Jednoznačne to bude futbalový sviatok. Sú tam hráči, ktorých odmalička sledujem. Hrajú pravidelne Ligu majstrov a pôsobia v najlepších súťažiach na svete. O to väčšia motivácia bude proti nim nastúpiť. Je to síce mužstvo z prvého koša, ale myslím si, že keď sa dobre pripravíme a podáme vynikajúci výkon, tak môžeme pomýšľať na víťazstvo," vyhlásil na reprezentačnom zraze obranca Dávid Hancko.

Triumf nad "šachovnicovým" tímom by výrazným spôsobom posilnil slovenské šance postúpiť na budúcoročný európsky šampionát z kvalifikačnej E-skupiny, z ktorej preniknú na podujatie dve najlepšie mužstvá. Trojbodový zápis by tiež znásobil posilnil slovenské sebavedomie pred pondelňajším duelom na ihrisku 9-bodového lídra skupiny v maďarskej Budapešti. V doterajšom priebehu kvalifikácie Slováci vyhrali doma nad Maďarskom (2:0) a v Azerbajdžane (5:1), prehrali akurát vo Walese (0:1).

"Obom mužstvám ide o veľa. Teraz sa takpovediac 'láme' tabuľka. Musíme sa na to dobre pripraviť. Či to bude kľúčové v boji o postup, ukážu až ďalšie výsledky. Chorváti už raz zakopli vonku, takže to si nebudú chcieť dovoliť znovu. Potrebujú tri body," vyhlásil pred stretnutím dvoch šesťbodových mužstiev kapitán Slovákov Marek Hamšík a pripomenul marcové zaváhanie Chorvátov práve v Maďarsku (1:2).

Tréner slovenského tímu Pavel Hapal dlhodobo prízvukuje, že z vyrovnanej E-skupiny môže na šampionát preniknúť ktorýkoľvek z účastníkov ostatných ME 2016 vo Francúzsku - okrem Maďarska, Slovenska a Chorvátska ešte aj Wales. Čerstvý päťdesiatnik je pred piatkovým stretnutím na Štadióne Antona Malatinského pozitívne naladený. "Videl som zápasy Chorvátov a môžem povedať, že sa skôr vytrápili v domácich dueloch. Naopak, v Maďarsku hrali veľmi dobre, hoci tam prehrali. Myslím si, že sme schopní zdolať Chorvátov," poznamenal rodák z moravského Kroměříža.

Slovensko a Chorvátsko majú pred najbližším stretnutím vyrovnanú bilanciu z doterajších vzájomných zápasov. Zo šiestich duelov má každá krajina po dve víťazstvá, celkové skóre je 8:8. Práve proti Chorvátom nastúpil slovenský národný tím v premiérovom medzištátnom vystúpení na domácom trávniku po rozdelení Československa. Bolo to 20. apríla 1994, na bratislavskom Tehelnom poli vtedy Slováci triumfovali 4:1.

Pri zmienke o súčasnom mužstve Chorvátska sa mnohým ako prvá vynorí myšlienka na stredovú formáciu zloženú z veľkých hviezd svetového futbalu. Defenzívny stredopoliar Stanislav Lobotka si však myslí, že slovenský tím má zbrane na to, aby eliminoval hru zverencov trénera Zlatka Daliča. Podľa legionára zo španielskej Primera División, v ktorej sa stretáva aj s kapitánom Chorvátov Lukom Modričom z Realu Madrid, by mohla byť účinná neúnavná celozápasová aktivita. "Platiť by na nich mohlo to, čo na každého, kto nerád bráni. Keď budeme silní a hrať s loptou, oni budú musieť brániť. Chorváti tak budú musieť naháňať nás a nie my ich. Je veľký rozdiel v tom, či Modrič naháňa vás alebo vy jeho. Keď budeme držať loptu, Chorváti možno budú znechutení. Je to naša šanca, ako si vytvoriť príležitosti a streliť gól," povedal pre agentúru SITA 24-ročný rodák z Trenčína.

Predpokladaná základná zostava Slovenska na piatkový zápas proti Chorvátsku v Trnave (20.45 h) v rámci E-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2020:

Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Lobotka - Mak, Kucka, Hamšík, Rusnák - Boženík