Futbal - 12.10.2019 12:34

Čech nebol prvý. Aj títo slávni športovci zmenili šport

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: The Sun

Zmenou športu sa v priebehu tohto týždňa postaral Petr Čech o poriadny rozruch a zaujímali sa oňho médiá z celej Európy. Bývalá futbalová brankárska opora Chelsea či Arsenalu bude ponovom hájiť farby hokejového tímu Guildford Phoenix v tretej najvyššej britskej súťaži a všetci sú už teraz zvedaví na to, ako dopadne jeho súťažná premiéra. Pri tejto príležitosti si britský denník The Sun zaspomínal na slávnych "game changerov" z minulosti.

Jedným z najjagavejších príkladov bol šprintér Usain Bolt. Ten sa počas aktívnej atletickej kariéry stal neohrozeným najrýchlejším mužom sveta na krátkych tratiach a keď túto svoju cestu zakončil, začal avizovať záujem zahrať si za Manchester United. V exhibícii mu to aj vyšlo, no dočkal sa aj skutočného futbalového pôsobiska. Angažoval ho austrálsky klub Central Coast Mariners, za ktorý stihol absolvovať trojmesačnú skúšku ako ľavý krídelník. Profesionálnej zmluvy sa však nedočkal.

Byť kvalitným šprintérom, je dôležitým predpokladom pre viaceré športy a Bolt preto nebol jediným zástupcom tejto disciplíny, ktorý to skúšal aj na inom fronte. Brit Adam Gemili bol rovnako schopný zabehnúť stovku pod desať sekúnd, na dvestomestrovom úseku mal osobné maximum 19,97 sekundy. Ešte predtým to skúšal vo futbalovom prostredí a vôbec nie zle. Mládežou si prešiel v Chelsea, potom v Readingu, no medzi mužmi to dotiahol maximálne do piatej najvyššej anglickej súťaže. Ešte známejším menom je Justin Gatlin. Američan v roku 2006 dostal štvorročný dištanc a seriózne sa zamýšľal nad tým, že sa stane hráčom NFL. Pridal sa najprv do tímu Houston Texans a o rok neskôr bol kúsok od podpisu kontraktu s Tampou Bay Buccaneers. Napriek tomu sa rozhodol ostať pri šprinte a po uplynutí trestu kariéru doplnil ďalšími úspechmi.

Nielen Petr Čech je dôkazom, že ani futbalisti často neostávajú trávniku a lopte verní celý život. Svojho času takto zauvažoval aj francúzsky brankár Fabien Barthez, majster sveta z roku 1998 a anglický šampión s Manchestrom United. Jeho druhou vášňou boli rýchle autá a keď v roku 2007 zavesil kopačky na klinec, začal pretekať. V súčasnosti má už absolvované štyri účasti na LeMans. Legenda AC Milána či talianskej reprezentácie, Paolo Maldini, zase rád trávil voľný čas na kurtoch a aj keď v roku 2009 ukončil aktívnu kariéru, tenisu ostal verný. Vo štvorhre to dotiahol na challengrové turnaje, no úspechy nezbieral. "Tí, ktorí športovali, vedia, že profesionálnom v novom odvetví sa nedá stať zo dňa na deň," zhodnotil svoj neúspešný prienik na vyššie pozície. Bývalý holandský futbalista Rafael Van Der Vaart si zase zamiloval šípky a ako "Van der Dart" stihol už absolvovať aj zopár menších turnajov.

Že zmena je život, si povedali v minulosti aj niekoľkí profesionálni cyklisti. Bradley Wiggins sa tešil z medzinárodných úspechov v cestnej aj dráhovej cyklistike a presadiť sa pokúsil aj na ďalšej scéne - vo veslovaní. Zúčastnil sa zatiaľ len podujatí v rámci Británie, no deklaruje sen, že by si rád zavesloval pod piatimi kruhmi. Podobne uvažovala aj dvojnásobná zlatá olympijská medailistka v cyklistike Victoria Pendletonová. Jej snom však bolo predstaviť sa ako džokejka v Cheltenhame a svoj sen si dokázala splniť. Dokonca na prestížnych pretekoch obsadila piatu priečku.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora