Futbal - 16.10.2019 18:22

Kórejské derby so zákazom fanúšikov aj médií zaváňalo podvodom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Ako jeden z najmysterióznejších futbalových zápasov v histórii sa zapíše kvalifikačný derby zápas medzi Južnou a Severnou Kóreou v bojoch o MS 2022. V druhej fáze kvalifikácie sa tieto dve susedné krajiny stretli v základnej skupine H. Tú okrem nich tvorí aj Libanon, Turkménsko a Srí Lanka. Problém je však v tom, že oficiálne sú krajiny stále vo voje. Hoci Ázijská futbalová federácia pri žreboch naštrbené vzťahy medzi týmito krajinami nezohľadňuje, tradične sú to konfrontácie, ktoré vyžadujú veľmi špecifické opatrenia.

Bezgólovú remízu 0:0 priamo na tribúnach Štadióna Kim Il Sunga nemohli sledovať žiadni fanúšikovia, prítomné nemohli byť ani médiá zo zahraničia a zároveň bola zakázaná výroba akéhokoľvek priameho prenosu z duelu. Prvý raz od roku 1990 sa pritom tieto tímy stretli v severokórejskom hlavnom meste, ale fanúšikovia boli odkázaní len na striedmy textový prenos. Ten neopisoval dianie na ihrisku, ale len striedania a udelené karty. Veľmi zvláštnymi opatreniami musela prejsť aj výprava hosťujúcich futbalistov. Tí boli nútení cestovať k susedovi cez čínsky Peking, kde údajne museli nechať všetky svoje mobilné telefóny. Na oplátku mali dostať na DVD kompletný záznam z odohraného zápasu.

Všetky tieto manévre a rozhodnutia celkom nepríjemne zaváňali zmanipulovaním zápasu, a tak sa do dejiska vydal osobne aj prezident FIFA Gianni Infantino. Ten sa chcel presvedčiť o tom, či všetko prebehne v súlade s predpismi, pravidlami a nariadeniami, hoci s absenciou médií či fanklubov. Nie sú známe presné čísla, koľko ľudí sa na štadióne s päťdesiattisícovou kapacitou nachádzalo. Prítomní boli aj niekoľkí domáci fotografi, ktorí svoj materiál poslali do tábora hostí. Viacerí reprezentanti Kórejskej republiky sa nechali počuť, že týmto opatreniam domácich nerozumejú.

Trhlinu to spravilo aj na plánoch, že by sa tieto krajiny mohli spolupodieľať na organizácii ženských MS 2023. O pridelení turnaja sa začne rozhodovať na prelome marca a apríla budúceho kalendárneho roka a v hre je napríklad aj Argentína, Juhoafrická republika a spolupráca Austrálie s Novým Zélandom. Zdalo sa, že všetko je na dobrej ceste, keď krajiny štartovali na ZOH pod spoločnou kórejskou vlajkou, mali spoločný hokejový tím a špekulovalo sa, či by spoločne s Čínou a Japonskom nehostili aj mužský futbalový šampionát 2034. Lenže na diplomatickom poli došlo k nezhodám najmä v otázke denuklearizácie a Kórejská ľudovodemokratická republika následne odmietla pokračovať aj v rokovaniach o prepojení národného výberu v pozemnom hokeji, basketbale či džude.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora