Futbal - 14.11.2019 10:52

Žltá karta pre zdravotníka? Vo futbale možné

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

V nedeľu futbalový výber Malajzie do 19 rokov spečatil svoje prvenstvo v kvalifikačnej skupine o účasť na Majstrovstvách Ázie. Stalo sa tak v súboji s Thajskom, kde súper potreboval víťazstvo aspoň na barážovú druhú priečku, zatiaľ čo Malajzijčanom na uhájenie svojej pozície stačil aj nerozhodný výsledok. Inak šlo o súboj, o ktorý by bežný fanúšik zrejme ani nezakopol. Fakt, že sa mu venujeme, značí, že priniesol kuriozitu. Desať minút pred koncom totiž bol v platnosti bezgólový výsledok, ktorý mal veľký význam a všetko pre jeho udržanie robili nielen hráči. Pri ošetrení jedného zo zranených futbalistov sa so zbieraním sekúnd pokúsil pomôcť aj zdravotník a dostal za to žltú kartu.

Nie je úplne jasné, čo tento trest znamenal a čo by priniesla prípadná druhá karta. V každom prípade, arbiter s ním stratil trpezlivosť potom, čo umelo naťahoval svoj pobyt na hracej ploche. Pri ošetrovaní skutočne zraneného hráča doprial rýchlo masáž ďalšiemu z reprezentantov a po pokyne rozhodcu celkom okato zdržoval svoj odchod a viackrát gestikuloval smerom k futbalistom. Odmenou mu za to bola žltá karta, na ktorú aj samotný zdravotník reagoval veľmi prekvapene a prijal by zopár doplňujúcich slov o tom, aké následky situácia bude mať.

S pribúdajúcimi minútami bolo Thajsko nútené vrhnúť do ofenzívy absolútne všetko. Aj tak spravilo, ale výsledkom bol inkasovaný gól. Malajzia vyhrala 1:0 a päťčlennú skupinu tak ovládla. Ďalšími súpermi bola Kambodža, Brunej a Severné Mariány. Po tomto dôležitom zápase mládežníckych národných tímov sa však ešte zrejme bude diskutovať o trestaní ďalších členov realizačného a zdravotníckeho tímu. Pre aktuálnu sezónu boli zavedené žlté karty pre trénerov za protesty. Tresty pre lekárov či podávačov lôpt možno budú ďalším bodom programu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora