Futbal - 19.11.2019 18:44

Uplynulo 10 rokov od pamätného kvalifikačného zápasu

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Písal sa 18. november 2009 a na programe bola odveta barážového stretnutia o postup na Majstrovstvá sveta 2010 medzi Francúzskom a Írskom. Na prvý pohľad to mal byť zápas ako každý iný, no napokon sa tento duel navždy zapísal do pamätí futbalových fanúšikov.

Baráž pozostávala z dvoch stretnutí hraných tradičným systémom doma - vonku. Úvodný zápas sa stal korisťou Francúzov, ktorí v Dubline zvíťazili gólom Nicolasa Anelku 1:0. Mali tak výhodu presného zásahu streleného na súperovom trávniku. To však na postup stačiť nemuselo. V odvete sa totiž jediným strelcom v riadnom hracom čase stal írsky kanonier Robbie Keane. Zápas teda musel ísť do predĺženia, kde sa už mohlo stať naozaj čokoľvek. Stalo sa však niečo, čo nikto neočakával.

Bežala 103. minúta duelu, keď Florent Malouda poslal vysoký center do írskej šestnástky. Legendárny útočník Thierry Henry sa k lopte dostal, no spracoval si ju rukou a poriadne si tiež pomohol, aby mu neušla za čiaru. Po následnej prihrávke skóroval obranca William Gallas a rozhodol tak o postupe krajiny galského kohúta na svetový šampionát. Mnohokrát diskutovaná situácia sa stala pamätnou a dnes to je už viac ako desať rokov od "nespravodlivého" postupu Francúzov.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora