Futbal - 23.11.2019 18:23

Homofóbia na futbale? Pre pätinu fanúšikov je to v poriadku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Nie je prekvapením, že futbalové štadióny sú miestom, kde sa neojedinele vyskytujú diskriminačné prejavy a nenávistné pokriky. Tie sa snažia rôzne organizácie z tribún vysťahovať, no minulosť už priniesla viaceré sporné vyhlásenia, podľa ktorých sa rasizmus, nevraživosť medzi národnosťami či homofóbia nedajú hádzať do jedného vreca. Britská analytická spoločnosť YouGov sa zamerala na tretí zo spomenutých faktorov a prišla s pomerne prekvapujúcim záverom.

Odpor voči homosexuálom by na futbale bez problémov prejavilo 20 percent z vyše tisícky opýtaných heterosexuálne orientovaných fanúšikov. Ešte o čosi vyššie percento opýtaných súhlasilo s tvrdením, že prejavy náklonnosti medzi mužmi na futbal nepatria. Na jednej strane existujú rôzne iniciatívy na podporu tejto menšiny, napríklad vo forme kapitánskych pások v dúhových farbách. Na strane druhej sa však objavujú incidenty, pri ktorých sa hráč dostáva z tohto dôvodu do nepríjemností. Pred časom napríklad brankár treťoligového Tranmere Rovers, ktorého si pre údajný vzťah s chlapom podal konkurenčný fanklub.

Konzervatívne fanúšikovské prostredie stále považuje futbal za mužský šport a zhruba len tretina fanúšikov si myslí, že priznanie homosexuality je pre súčasných hráčov bezpečnejšie a prípustnejšie ako v minulosti. Na tieto výsledky už reagovali aj rôzne spoločnosti venujúce sa detabuizácii tejto témy. Tvrdia, že na športoviskách zvádzajú v tomto smere veľké boje a odviedli kus roboty, avšak ukazuje sa, že ešte obrovský kus práce je stále pred nimi.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora