Futbal - 04.12.2019 08:11

Nacistický pozdrav van Bastena vymazal z konzolovej hry

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Poriadne hrubým a nevhodným vtipom sa v priamom prenose holandskej televízie previnil bývalý futbalista a tréner Marco Van Basten. Dosah to malo na viaceré oblasti, trest dostal priamo od televízie a posvietili si naňho aj vývojári najslávnejšej futbalovej hry. Legenda AC Milána či Ajaxu Amsterdam, v snahe vysmiať zlú nemčinu trénera hostí, použila nacistický pozdrav "Sieg heil!".

Veľmi nevhodný vtip majstra Európy z roku 1998 sa podarilo v rámci možností v priamom prenose zamiesť pod koberec, ale stretol sa s veľmi negatívnou odozvou divákov. Televízia sa za svojho hosťa verejne ospravedlnila, suspendovala ho z ďalších prenosov Eredivisie a v rámci pokuty van Basten prispel do holandskej spoločnosti, ktorá sa venuje pozostalým po obetiach zverstiev z druhej svetovej vojny.

Reakcia prišla aj od tvorcov hry FIFA 20. Tí aj do aktuálneho vydania zahrnuli legendárnych hráčov, no Holanďan bol po tomto prejave odstránený. "Sme si vedomí nedávnych komentárov Marco van Bastena. Vývojár hry FIFA 20 sa odvoláva na rovnosť pre všetkých, preto bývalý futbalista aj tréner až do ďalšieho oznámenia nebude k dispozícii ako digitálny hráč," uvideli v tlačovej správe. Hráči však upozorňujú, že táto "úprava" neprešla úplne plošne a hráč s týmto menom ostal, pokiaľ sa už nachádzal vo vyskladanom tíme pre online módy.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora