Futbal - 29.12.2019 12:22

Náhoda? Futbalový štadión v Albánsku akoby z oka vypadol tomu trnavskému

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Facebook/Youtube

Vo futbalovom svete sa často jednotlivé mestá či krajiny inšpirujú najmä čo sa týka nových futbalových štadiónov. Tých sa stavia čoraz viac a jeden vyrástol aj v albánskej Tirane. Stánok s názvom Air Albania Stadium navonok vyzerá jedinečne a unikátne, no pri pohľade na samotné tribúny si poviete, že ste čosi podobné už videli.

Interiér štadióna totiž akoby z oka vypadol trnavskej City Aréne. Červené sedadlá, podobná kapacita a jedna “ukrojená” strana s jediným poschodím. Ak by tu v budúcnosti futbalisti Spartaka Trnava nastúpili, zrejme by sa cítili ako doma. Kapacita 22 500 miest a prívlastok národný futbalový štadión síce viac pripomína bratislavské Tehelné pole, no vizuálna podoba je neopomenuteľná.

Zdroj: Air Albania Stadium Facebook

Premiér Albánska pri otvorení povedal, že štadión bude využívaný len ako domovský stánok albánskej reprezentácie, hoci názov bude minimálne prvých päť rokov niesť označenie miestnej leteckej spoločnosti. Štadión vlastní albánsky futbalový zväz a samotný štát. Navrhnutý bol talianskym architektom Marcom Casamontim a jeho výstavba stála dokopy až 85 miliónov eur. Súčasťou Air Albania Stadium je tiež nákupné centrum Arena Center a rovnako tak hotel na bočnej strane štadióna.

Zrekonštruovaný stánok bol znovu otvorený v novembri tohto roka, kedy na ňom albánska reprezentácia privítala Francúzsko. Gólmi Corentina Tolissa a Antoina Griezmanna si krajina galského kohúta pripísala víťazstvo 2:0 a domáci tak pokrstili nový štadión prehrou.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora