Futbal - 04.01.2020 16:02

Drogové kartely si zahrali futbal. Zomrelo šestnásť ľudí

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Zrejme poznáte slávny príbeh o vianočnom futbalovom zápase, ktorý prerušil boje na Západnom fronte v roku 1914. O niečo podobné sa pokúsili aj v mexickej väznici Cieneguillas, avšak malo to fatálne následky s veľkým prelievaním krvi. Pod dohľadom dozorcov bol naplánovaný silvestrovský priateľský zápas medzi drogovými kartelmi Golfos a Zetas, ktoré patria medzi úzky výber tých najvplyvnejších v krajine. Likvidačný zákrok v pokutovom území však vyvolal masakru, ktorá trvala tri hodiny a ukončili ju až ozbrojené sily.

O život prišlo až šestnásť aktérov zápasu. Pätnásti boli mŕtvi na mieste, jeden podľahol svojim zraneniam po prevoze do nemocnice, kam sa pre pretrvávajúce boje nedostal včas. Okrem mŕtvych evidovala väznica aj viacerých zranených mužov a na miesto muselo doraziť až dvadsať sanitných vozidiel. Keď sa bezpečnostné zložky konečne dostali do areálu a ukončili konflikt, bolo pomerne neskoro. Zabavili štyri strelné zbrane, ktoré podľa viacerých informácií neboli jedinými vražednými predmetmi. Viacerí hráči o život prišli pre bodné a rezné rany či údery tupými predmetmi.

Mexické Ministerstvo vnútra pre médiá tento incident nekomentovalo. Uvádza len, že naďalej intenzívne pracuje na reorganizácii väzníc so snahou predchádzať podobným udalostiam, ktoré v krajine vôbec nie sú ojedinielé. V októbri v štáte Morelos prišlo o život po hromadnej bitke šesť trestancov a o mesiac neskôr zatvorili neslávne známe Topo Chico pre množiace sa vraždy medzi väzňami.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora