Futbal - 05.01.2020 15:51

Posudzovanie ofsajdov sa pri VAR-e možno dočká tolerancie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Veľa ľudí z futbalového prostredia sa zhoduje, že futbal v mnohých ohľadoch stratil svoje čaro, keď rozhodca zastaví hru a technológia ide namiesto neho merať milimetre, ktorými nadbiehajúci hráč mohol prečnievať za obrannou líniou. Obhajcovia VAR-u namietajú, že nič ako "tolerancia" pri posudzovaní ofsajdov neexistuje a pokiaľ sa dajú v dnešnej dobe zmerať presne, nie je dôvod tak nerobiť. To by sa mohlo zmeniť a UEFA pri posudzovaní takýchto situácií toleranciu pripravuje, dokonca do dvanásťcentimetrovej vzdialenosti.

Trochu bulvárne to vysvetľuje tým, že do postavenia mimo hry sa hráč môže dostať aj preto, že má dlhý nos. Od 1. júna by túto realitu chcela poslať do minulosti a novinka by ostrú premiéru zažila na európskom šampionáte. Podľa súčasných pravidiel nemohol platiť napríklad gól Teemuho Pukkiho z Norwichu City proti Tottenhamu, pretože natiahol za brániaceho hráča ruku, ktorá mu v konečnom dôsledku v súboji nijak nepomohla. Po preskúmaní na videu sa však určilo, že ju mal v ofsajdovej pozícii. Z hraničných situácií sa stala hra pixelov, pritom protokol pri zavedení tejto technológie hovoril, že pracovať sa s ňou má iba v prípade napravenia evidentného pochybenia rozhodcu.

Celý nápad musí prejsť ešte pomerne dlhou legislatívnou cestou. UEFA potrebuje celý návrh zmeny podrobne spracovať do konca februára. Vtedy sa v Severnom Írsku koná výročné zasadnutie FIFA a v jeho právomoci je práca so zmenou pravidiel. Šanca na úspech je už teraz spochybňovaná. Medzinárodná futbalová federácia má pripravovať úplne iný návrh zmeny pravidla o ofsajdoch, ktorá bude mať až revolučnú podobu. Zakomponovať ju potom chce do všetkých súťaží, nielen tých, ktoré sú momentálne dostatočne technicky zabezpečené pre VAR.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora