Futbal - 09.01.2020 16:41

Iránsko-americký konflikt problémom aj pre futbalové MS

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Instagram

Zahraničnopolitické dianie neprebieha nezávisle od toho športového a diplomacia má často veľký vplyv aj na futbalové udalosti. Zavraždenie Kássima Sulejmáního americkými vojakmi vyvolalo rozruch v mnohých kruhoch a dianie na Blízkom východe bude teraz intenzívne sledovať aj FIFA. Nie však len pre dobrý pocit. V zime 2022 sa v Katare hrajú majstrovstvá sveta a zabezpečenie bezpečnosti pre hráčov aj fanúšikov bude jednou z hlavných priorít.

Už bez toho odporcovia našli viaceré argumenty, prečo by sezóna nemala vrcholiť v Katare, navyše v zimnom termíne. Na podporu týchto argumentov iránsko-americké nepokoje padli vhod. Veď Katar je jediným veľkým spojencom Iránu v regióne. FIFA navyše avizovala, že dúfa vo väčšie prepojenie so susednými krajinami. Momentálne je v platnosti arabská blokáda a všetky priame lety z okolitých krajín do dejiska MS 2022 boli zrušené.

Udalosti na Blízkom východe nenechali chladnými ani niektoré športové tímy. Americký reprezentačný tím zrušil plánovaný tréningový kemp v tejto oblasti, zatiaľ čo Ajax ani Bayern k podobnému kroku nepristúpili a ich zimné sústredenie ostalo v platnosti. Väčšinu problémov s korupciou, kontroverzným pridelením organizácie šampionátu Katarčanom a ďalšie okolnosti Medzinárodná futbalová federácia odmieta komentovať a podobný postup volí aj tento raz. Veď od úvodného výkopu nás delia ešte tri roky a hovorí sa, že nič sa neje také horúce, aké sa uvarí. Navyše Majstrovstvá sveta klubov tu boli zorganizované bez vážnejších problémov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Road to 2022 (@roadto2022),

Opatrné stanovisko vydala aj Futbalová asociácia v Anglicku. Liverpool a Chelsea majú v lete 2021 do Kataru letieť na turnaj a veľké slovo pritom bude mať britské Ministerstvo zahraničných vecí. To svojim občanom pred pár dňami odporučilo, aby dôkladne zvážili cestu do Iránu či Iraku. Katarčania považujú tieto vyhlásenia za populistické a do istej miery aj ako antikampaň. "Katar hostí tento mesiac viaceré popredné svetový kluby, ako Bayern, Zenit, PSV či Ajax. Zimné tréningové kempy hostíme každoročne a tímy sem cestujú pre prvotriedne podmienky v prijateľných teplotách. Desiatky tisíc fanúšikov v tejto sezóne cestovali do Dohy, aby videli MS klubov a Arabský Gulf Cup. Katar ostáva jednou z najbezpečnejších krajín v tomto regióne a na Majstrovstvá sveta, do ktorých ostávajú ešte takmer tri roky, srdečne pozývame všetky tímy aj ich fanúšikov," stojí v oficiálnom stanovisku tamojšieho futbalového Zväzu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora