Futbal - 17.01.2020 09:55

Poľské ulice v plameňoch! Tradičný klub oslavoval sté výročie

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Jagiellonia Bialystok/Instagram

Tradičný poľský futbalový klub Jagiellonia Bialystok počas tohto roka oslavuje svoje sté výročie. Založený bol 30. mája 1920, no oslavy zrejme potrvajú celý rok. Dokázali to fanúšikovia tohto klubu, ktorí vyšli do ulíc a podobne ako to urobili priaznivci Slovana Bratislava v uplynulom roku, svetlicami si uctili jubilejné výročie.

Jagiellonia počas svojej histórie ani raz nezískala poľský ligový titul. Na svojom konte má triumf v druhej najvyššej súťaži zo sezóny 1986/87 a tiež víťazstvo v poľskom pohári z ročníka 2009/10, na ktoré nadväzuje úspech v superpohári roku 2010. Svoje domáce zápasy hráva tím z Bialystoku na novom štadióne s kapacitou viac ako 22-tisíc divákov. Stánok bol dokončený v roku 2014, teda v čase kedy bola Jagiellonia už stabilným členom poľskej Ekstraklasy. V nej pôsobí od sezóny 2007/08 a najväčší úspech zaznamenala len nedávno. V ročníkoch 2016/17 a 2017/18 totiž obsadila zhodne druhé miesto, čo je historicky najvyššie umiestnenie pre klub zo severovýchodu Poľska.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#SetkiRacNaStulecie ??? #jagiellonia #białystok #ujb

Príspevok, ktorý zdieľa JagielloniaBialystok (@jagielloniabialystok),

V klube aktuálne pôsobia aj dvaja slovenskí futbalisti a to Andrej Kadlec a Martin Košťál. Obaja si však svoje miesto v základnej zostave momentálne hľadajú. Ďalším zaujímavým menom v kádri Jagiellonie je najnovšia akvizícia na brankárskom poste. Na hosťovanie do klubu totiž prišiel macedónsky gólman Dejan Iliev, ktorý strávil jesennú časť ročníka vo fortunaligovej Seredi. Bialystok sa aktuálne nachádza na deviatom mieste v tabuľke, avšak najvyššia poľská súťaž je poriadne vyrovnaná. Na líderskú Legiu Varšava stráca Jagiellonia len deväť bodov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

The 1️⃣0️⃣0️⃣-year anniversary of this Polish ?? club was literally lit ?? ⠀ ? TW kamilswir

Príspevok, ktorý zdieľa 433 (@433),

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora