Futbal - 17.01.2020 22:13

Najrasistickejší izraelský klub sa pod novým majiteľom mení

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

V ich radoch nikdy nehral žiaden arabský alebo moslimský futbalista a počas zápasov bežne skandujú chorály proti islamu či prorokovi Mohamedovi. Fanúšikov má pritom z celej krajiny. Definovaný je ako robotnícky klub s väzbami na pravicovú politiku strany Likud. Reč je o Beitare Jeruzalem, ktorý je jednoznačne najrasistickejším klubom krajiny a v podobnej tabuľke by sa radil veľmi vysoko aj v celosvetovom meradle. Ide pritom o slávny klub s mimoriadne bohatou históriou. Existuje 84 rokov, získal šesť majstrovských titulov a v modernej histórii viackrát klopal na bránu pohárovej Európy. Aj v aktuálnom ročníku sa nachádza na treťom mieste, jeho domáce stretnutia zvykne sledovať vyše desaťtisícová návšteva a panuje skvelá atmosféra. O tú sa stará najmä "La Familia", miestni ultras, ktorí sú v klube hlboko zakorenení, no práve od nich vychádzajú tieto rasistické postoje.

Leto 2018 prinieslo v Beitare zmenu vlastníckych pomerov a kupcom bol Moshe Hogeg. Úspešný podnikateľ sa doteraz pohyboval najmä vo svete technológií a okolo futbalu sa nehýbal vôbec. Na svojej prvej tlačovej konferencii fanúšikov nekŕmil rečami o majstrovských tituloch či pohárovej Európe. Cieľ si dal oveľa ambicióznejší - zbaviť klub nálepky rasistického a brutálneho. Vyhlásil nulovú toleranciu voči podobným prejavom, snažil sa ich trestať a vytláčať. Napätie medzi vedením a fanúšikovským jadrom bolo spočiatku cítiť. Siedme miesto v sezóne 2018/19 sa zaradilo medzi tie horšie umiestnenia súčasnosti, ale dnes sa zdá, že tieto protichodné tábory začali popri sebe fungovať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Moshe Hogeg (@moshehogeg),

Hogeg rýchlo pochopil, že to bude časovo aj finančné náročný boj, pokiaľ chce viesť disciplinárne či súdne konania voči hrubým fanúšikom. Tvrdil, že nikomu nechce zničiť život, ale zároveň nie je otcom či mamou fanúšikov, aby ich vychovával a vzdelával. Zároveň však vie, že ak podobné prejavy niekto vnesie na štadión, vrhá to zlé svetlo na klub, všetkých divákov aj krajinu. Realita je taká, že "La Familia" sa pod jeho tlakom trošičku umiernila a na tribúny sa vrátili aj slušnejší fanúšikovia, ktorých odradilo práve rasistické správanie, ktoré bolo štandardným zápasovým folklórom. Verejnosť je však stále skeptická a neverí, že ultras definitívne vymiznú. Stále sú prítomní, majú tradíciu a sú nevyspytateľní. Skutočná skúška by prišla až vtedy, keby Beitar kúpil moslima alebo Araba.


Pred pár rokmi sa téme reportážou venovali aj britský denník Guardian

Významným medzikrokom bolo angažovanie krídelníka Aliho Mohammeda v lete 2019. Po jednom z prvých tréningov naňho zaútočila skupinka fanúšikov Beitaru, ktorým sa nepáčilo jeho moslimsky znejúce meno. Ide pritom o kresťana z Nigeru a nastalo akési prímerie. V ôsmom kole proti Bnei Jehude strelil tento muž gól a kotol hosťujúceho Jeruzalema začal na všeobecné prekvapenie skandovať jeho meno. "Bol to pre mňa najúžasnejší moment, keď som počul fanúšikov kričať jeho meno. Je to významný moment pre Beitar Jeruzalem, keď hráč s menom Ali Mohammed strelí gól a ultras ho oslavujú," povedal vtedy médiám dojatý majiteľ. Dodalo mu to zároveň množstvo síl a odhodlania do ďalšieho boja.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora