Futbal - 18.01.2020 15:41

FIFA je ako mafia a odstráni kohokoľvek, kritizuje Platini

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Bývalý futbalista Michel Platini v rokoch 2007 až 2015 šéfoval európskemu futbalu, no o miesto ho pripravili zvláštne finančné machinácie, ktoré mu vyniesli osemročný dištanc. Ten bol neskôr skrátený na štyri roky a na jeseň vypršal. Francúz je odhodlaný brániť sa a dokázať, že bol obeťou sprisahania. FIFA aj s jej Arbitrážnym súdom vraj funguje na štýl mafie a dokáže odstaviť kohokoľvek, na koho si ukáže. Podobný prípad vraj prežil aj on.

Na základe ústnej dohody prijal na svoj účet čiastku dva milióny eur, čo mal byť dlh Medzinárodnej futbalovej federácie voči nemu. "Je to skupinka kamarátov. Robia, čo chcú a vydávajú rozsudky, aké chcú. Nikto sa do nich nestará. Právnici FIFA, UEFA a CAS sú rovnaká skupina ľudí. Veľká rodina. Žijú v malom Švajčiarsku, kde sa stretávajú, rozprávajú sa a urovnávajú rôzne záležitosti. Majú takú moc, že dokážu odstrániť z futbalu úplne každého. V tomto prípade aj mňa. Urobili to preto, aby som sa nestal prezidentom FIFA," načrtol svoj pohľad na vec.

Okamžite sa objavili obvinenia, podľa ktorých bol Michel Platini zapletený do korupcie Seppa Blattera a do pridelenia futbalových MS Kataru. Tvrdí, že ak by to tak skutočne bolo, nenechal by predsa za sebou toľko stôp. Snažil sa konať transparentne, nepodozrivo, a to sa mu stalo osudným: "Môj prípad bol jednoduchý. FIFA mi musela zaplatiť peniaze, ktoré mi dlhovala. Čakal som, ale keď niekoľko rokov nechodili, poslal som jej upomienku. Vystavil som faktúru, dostal som peniaze a riadne zaplatil dane. Nič som neskrýval," V Blatterovom prípade pôvodne vystupoval ako svedok, avšak onedlho sa to stalo dôvodom jeho potrestania. "Teraz sa domáham spravodlivosti na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu," hlási futbalová hviezda zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov.

Faktom je, že podľa švajčiarskej justície sa nedopustil žiadneho trestného činu a obvinení bol zbavený. Arbitráž FIFA však je iného názoru a po škandále okolo Kataru a Blattera ho zbavila všetkých oficiálnych funkcií. "Bolo to sprisahanie. Spravodlivosť podľa FIFA existuje iba vtedy, ak je na jej strane. Obvinila ma z konfliktu záujmov. Dve slová, do ktorých sa dá vložiť čokoľvek," podotkol trojnásobný najlepší futbalista sveta s ironickým dodatkom, že na Arabskom polostrove má osobné kontakty a pokiaľ by odtiaľ skutočne chcel provízie za vybavenie "služieb", určite by to nespravil takto transparentne a cez Medzinárodnú futbalovú federáciu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora