Futbal - 19.01.2020 21:14

Haaland a ďalších päť podobne impozantných debutov hviezd

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Strieľať góly v rakúskej a nemeckej lige, je obrovský rozdiel. Na to mnohí upozorňovali potom, ako bol spečatený prestup supertalentovaného útočníka Erlinga Brauta Haalanda zo Salzburgu do Borussie Dortmund. V sobotu prežil devätnásťročný Nór premiéru v nových farbách a ťažko mohla dopadnúť lepšie. Ako striedajúci hráč sa dostal do hry v 56. minúte a hetrikom otočil stav skóre s domácim Augsburgom na 5:3 z pohľadu žlto-čiernych.

Fanúšikovia po celom svete teraz Haalanda velebia. Niet sa čomu diviť. Hetrik pri premiére v takej kvalitnej súťaži, je málo vídanou vecou a podobný kúsok sa v minulosti podaril len hráčom, ktorí takto následne nakopli mimoriadne úspešnú a veľkú kariéru. Ide o hráčov ako Aubameyang, Ibrahimovic, Romario či Christian Vieri.

FC Augsburg akoby debutom Dortmundčanov prial. Podobný moment, ako u Haalanda, si prežil aj pri Pierre-Emerickovi Aubameyangovi. Ten do Nemecka prišiel pred sezónou 2013/14 zo Saint-Étiennie a v prvom kole bol členom základnej zostavy. Za dôveru sa odvďačil tromi strelenými gólmi, aby ho následne kouč Jürgen Klopp nechal vytlieskať. Dobrý dojem Gabončan zanechával až do roku januára 2018, kedy prestupoval do Arsenalu a na konte mal 141 súťažných gólov za BVB.

Nových fanúšikov si rýchlo v Paríži našiel aj Zlatan Ibrahimovic. Ten pred PSG hájil farby Ajaxu, Juventusu, Barcelony aj oboch milánskych mužstiev. Keď si v ligovom zápase prvý raz obliekol parížsky dres, jeho ofenzívne kvality na vlastnom tele okúsil Lorient. Ten mal v Parku princov na dosah skalp veľkého giganta, po hodine hry viedol 2:0, no potom prišli Zlatanove chvíle a zariadil nerozhodný výsledok. Známe príklady, kedy sa veľkí kanonieri predstavili svojim klubom, sú aj z 90. rokov. Keď Brazílčan Romário v roku 1993 prvý raz nastúpil za Barcelonu, rozhodne nesklamal. Strelecky sa postaral o všetky tri góly svojho tímu a zariadil tak víťazstvo 3:0. Podobné chválospevy na Christiana Vieriho o šesť rokov neskôr skladal milánsky Inter. Taliansky útočník debutoval proti Hellasu Verona, jeho hetrik zabezpečil výhru 3:0 a s ňou aj plný bodový zisk.

Na záver sme si nechali rok 2004 a spôsob, akým sa na scéne Champions League uviedol Wayne Rooney. V Evertone si túto súťaž nezahral a keď sa dostal do akcie za Červených diablov, proti Fenerbahce ukázal, že ho táto súťaž bude baviť. Anglický šampión nad tureckým súperom vyhral 6:2, k čomu mladučký útočník pomohol tromi gólmi a jednou gólovou prihrávkou.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora