Futbal - 25.01.2020 17:58

VAR už čoskoro na slovenských trávnikoch. Bude to správne rozhodnutie?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/SFZ

Futbalová verzia videorozhodcu so skratkou VAR sa rozmohla už takmer po celom svete. Technológie sa posúvajú a tak už aj rozhodcovia najpopulárnejšej hry na svete majú možnosť poradiť sa s kolegami pri monitoroch, čo však často vyvoláva množstvo kontroverzií a najmä vlnu nevôle u fanúšikov. S niečim podobným sa budú musieť pomaly vyrovnávať aj fanúšikovia slovenského futbalu. VAR sa totiž už čoskoro objaví aj na slovenských trávnikoch.

Premiéru zažije táto technológia už 26. marca na bratislavskom Tehelnom poli v barážovom zápase o postup na EURO 2020 medzi Slovenskom a Írskom. UEFA totiž už dávnejšie schválila použitie videorozhodcu na blížiacom sa šampionáte a v decembri sa rozhodlo aj o tom, že bude VAR k dispozícii aj pri barážových stretnutiach.

Slovenský futbalový zväz tak vyhlásil obchodnú verejnú súťaž na dodanie transportného motorového vozidla pre systém VAR. Ďalej sa v správe uvádza, že vyhlasovateľ súťaže má právo vybrať si návrh, ktorý mu najlepšie vyhovuje a je oprávnený tiež odmietnuť všetky predložené návrhy.

Zdroj: sita

Videorozhodca vo formáte systému VAR má byť k dispozícii aj vo Fortuna lige a to od začiatku sezóny 2020/21. Na začiatku sa síce očakáva jeho využitie v obmedzenej forme, no napriek tomu sa dá predpovedať rozšírenie. Či však bude technologická novinka sláviť úspech na našich trávnikoch zostáva nezodpovedanou otázkou.

Vo svete a to najmä v Anglicku fanúšikovia začínajú hromadne proti takýmto technologickým novinkám protestovať. VAR však netrápi len fanúšikov. Mnohí odborníci či bývalí futbalisti taktiež vyslovili nesúhlas s používaním videorozhodcu. Podľa ich slov to zabíja pravú futbalovú vášeň a moment prekvapenia. Futbalisti sa v poslednej dobe ani nemôžu tešiť z gólov, pretože sa obávajú či ich VAR napokon nezruší.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora