Futbal - 25.01.2020 22:43

Ako náhrada za Salaha neobstál, v Lipsku prežíva znovuzrodenie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Forma u športovca býva ošemetnou a kolísavou záležitosťou. Prídu obdobia na výslní, po nich obdobie zabudnutia a dostať sa naspäť na oči potom nie je jednoduché. Darí sa to však futbalovému útočníkovi Patrikovi Schickovi. Ten sa vo veľkom futbale hviezdne uviedol v Sampdorii Janov, odkiaľ ho získal AS Rím. Do "večného mesta" pritom putoval v lete 2017, kedy klub opustil Mohamed Salah a hľadali sa tak vhodné náhrady do ofenzívy. Reprezentant českej "dvadsať jednotky" nastupoval na Egypťanovom pravom krídle, no nepadalo mu to tak, ako by sa bývalo očakávalo. Do konca sezóny 2018/19 mal evidovaných osem gólov v bezmála šesťdesiatich vystúpeniach za AS a zamieril na hosťovanie do Lipska.

Nemecké pôsobisko už píše úplne iný príbeh v kariére 24-ročného rodáka z Prahy. "Červení býci" sú považovaní za najvážnejšieho vyzývateľa Bayernu v boji o majstrovský titul, v tabuľke sa dokonca držia pred suverénom ostatných rokov a Schick na tom má značný strelecký podiel. Bez znižovania jeho útočných kvalít, očakávania znižovali aj problémy s členkom, ktoré v úvode ročníka hlásil a za prvé dva bundesligové mesiace odohral len 27 minút. Potom sa do zostavy trénera Nagelsmanna začal presadzovať najprv ako striedajúci hráč, následne už ako člen základu. V ostatných šiestich zápasoch strelil štyri góly a lepšiu streleckú fazónu má v klube momentálne asi len Timo Werner, ktorý je spoločne s Lewandowskim najlepším strelcom ligy.

Špecializovaný portál Transfermarkt videl trhovú hodnotu Patrika Schicka v čase prestupu zo Sampdorie do Ríma na úrovni 18 miliónov libier. Pre nepresvedčivé výkony v hlavnom meste ubral päť miliónov a v 24 rokoch platilo, že najbližšia sezóna, respektíve najbližší klub, už výrazne predznamená, akým smerom sa zvyšok jeho kariéry uberie. Zisk nemeckého titulu a rozstrieľanie sa na jedenásť sezónnych gólov, ktoré mal v Janove, by opäť vo veľkom rozprúdili pochvalné reči na jeho osobu. Tie bývali súčasťou aj reprezentačných vystúpení. V Lige národov strelil Slovensku gól v oboch vzájomných zápasoch a jeden pridal aj proti Ukrajine. Perfektne naštartoval aj kvalifikáciu na EURO, kde bol po štyroch zápasoch štvorgólový.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora