Futbal - 05.02.2020 10:44

Dve futbalové hviezdy sa narodili v rovnaký deň

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

Nestáva sa často, že majú veľké futbalové hviezdy niečo spoločné. Výnimkou je ale dvojica Cristiano Ronaldo - Neymar, ktorú spája dnešný deň. Reč nie je o zápasoch, góloch či oceneniach. Obaja totiž 5. februára oslavujú narodeniny. 

Písal sa rok 1985 a v kalendári bol práve dnešný dátum, 5. február. V mestečku Funchal na ostrove Madeira prišiel na svet jeden z najlepších futbalistov všetkých čias. Celým menom Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro začal písať svoj veľkolepý príbeh, ktorý sa stále nekončí. Cez mládežnícke kluby v rodnom Portugalsku sa dostal do hľadáčika slávneho Manchestru United, kde si ho vyhliadol sám Sir Alex Ferguson. Prestup bol spečatený v auguste 2003, kedy sa Ronaldo rozlúčil s Lisabonom a začal svoju cestu v Anglicku. Počas necelých šiestich rokov sa v Manchestri stal doslova bohom futbalu. Každý protivník sa obával nastúpiť proti "Červeným diablom", pretože majú v kádri Cristiana. V lete 2009 však portugalský futbalista kývol na ponuku Realu Madrid a stal sa svojho času najdrahším hráčom planéty. Jeho prestup totiž bol zrealizovaný za 94 miliónov eur. Po deviatich rokoch strávených v Španielsku si uznávaný futbalista povedal, že je čas na ďalšiu výzvu a tak sa sťahoval do Turína, kde doteraz pôsobí v tamojšom Juventuse. Dnes oslavuje 35. narodeniny, no naďalej patrí k najlepším hráčom planéty. Skóroval totiž v každom zápase, v ktorom tento rok nastúpil.

Rovnaký deň je výnimočný aj pre Brazílčana Neymara. Ten sa síce narodil o sedem rokov neskôr ako Portugalčan, no jeho výkony taktiež nezostali bez povšimnutia. Hviezda sa začala tvoriť už v brazílskom Santose, kde si ho vyhliadla Barcelona. V lete 2013 sa tak Neymar dostal do Európy, kde sa od neho čakali veľké veci. S hviezdnym Lionelom Messim si sadol takmer hneď a spoločne tak štyri roky trápili defenzívy súperov po celej Európe. Leto 2017 však bolo pre Brazílčana prelomové. Doslova si vydupal prestup do Francúzska a to za rekordnú čiastku 222 miliónov eur. Majitelia PSG sa tak poriadne buchli po vrecku a transfer zrealizovali. Napriek rôznym špekuláciám pôsobí Neymar v hlavnom meste Francúzska aj dnes. Návrat po zranení je z jeho strany úspešný, keďže sa dostal do špičkovej formy. V prebiehajúcej sezóne dal už trinásť gólov a na ďalších šesť prihral. Dnešné 28. narodeniny tak môže osláviť vo veľkom štýle.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora