Futbal - 10.02.2020 22:41

Stačí vydržať pár rokov. Nórsku vyrastá supergenerácia

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Transfermarkt.co.uk

Nórski futbalisti sú v najaktuálnejšom vydaní svetového rebríčka na 44. mieste, no blízkou budúcnosťou môžu byť o poznanie vyššie pozície. Stačí sa rozhliadnuť po perspektívnych európskych mladíkoch, ktorí behajú po trávnikoch veľkých líg. Za ostatné roky sa ponúklo hneď niekoľko zaujímavých mien, ktoré na reprezentačnej úrovni hája farby "Lovene". Na tento fakt upozornil špecializovaný portál Transfermarkt a avizuje, že "Vikingom" by mala byť v krátkom čase venovaná väčšia pozornosť. Najbližšie už počas baráže o ostávajúce miestenky na európsky šampionát a potom pri bojoch pri každom ďalšom väčšom podujatí.

Najväčším nórskym menom je momentálne bez pochýb Erling Braut Haaland. Devätnásťročný útočník len nedávno prestúpil zo Salzburgu do Borussie Dortmund a za úvodné štyri vystúpenia v najvyššej nemeckej súťaži nastrieľal neskutočných sedem gólov. Vo veľkom mu to padalo aj vo farbách rakúskeho Red Bullu a zle si neviedol ani predtým v Mölde FK. Okamžite sa začalo hovoriť o tom, či konkurencia nepustila túto superhviezdu Dortmundu príliš ľahko a či prestupová čiastka nemala byť niekoľkonásobne vyššia ako 22 miliónov eur.

Len zhruba dva roky pred Haalandom sa hovorilo ako o budúcom najlepšom futbalistovi sveta o jeho krajanovi Martinovi Ødegaardovi. Ten už v sedemnástich rokoch prešiel z materského Stromsgodsetu do Realu Madrid, no tento krok sa s odstupom času javí ako trochu uponáhľaný. Za A-tím kráľovského klubu stihol odohrať len dva zápasy a popri tom absolvoval hosťovania v Heerenveene, Vitesse či Reale Sociedad. Zhodou okolností, práve v drese posledného menovaného strelil svoj prvý kariérny gól na Štadióne Santiaga Bernabéua. Trhová hodnota tohto ofenzívneho stredopoliara sa pohybuje na úrovni 47 miliónov eur, čo je porovnateľná čiastka ako pri Haalandovi.

Touto hviezdnou dvojicou z Dortmundu a Realu to nekončí. Ďalší hráči majú podľa trhových odhadov len zhruba polovičné hodnoty, no stále sú vzhľadom na mladý vek pozoruhodnými zjavmi. Defenzívny záložník Sander Berge má na konte už okrúhlych dvadsať štartov za mužskú nórsku reprezentáciu a v belgickom Genku sa na tri roky radil medzi piliere zostavy. Pred dvomi týždňami prestúpil do Sheffieldu United a uchytenie v anglickej lige by mu značne zvýšilo kredit. Len dvadsaťštyriročný forward Alexander Sörloth už okúsil belgickú, holandskú aj anglickú ligu, momentálne hosťuje v tureckom Trabzonspore a za národný tím má výbornú bilanciu šiestich gólov v 22 stretnutiach. O rok starší Mohamed Elyounoussi je zase povedomým menom zo Celticu Glasgow, pred ktorým nastupoval aj za Bazilej či Southampton. V zostave rovnakého škótskeho mužstva sa uchytil aj zadák Kristoffer Ajer, ktorý popri nórskej "dvadsať jednotke" stihol aj štrnásť štartov za A-tím Nórska.

Podľa Transfermarktu má Nórsko momentálne vo veku do 23 rokov dvoch vyše štyridsaťmiliónových futbalistov, jedného dvadsaťmiliónového a ďalších piatich, ktorých trhová hodnota má presahovať milión eur. Slovensko má podľa dát a štatistík v tejto vekovej kategórii najhodnotnejších hráčov v Lászlovi Bénesovi a Denisovi Vavrovi, ktorí sú zhruba na desiatich miliónoch eur. Za nimi nasleduje zhruba dvojmiliónová štvorica Špalek, Haraslín, Hancko a Rodák. Stále sú tu však Angličania, ktorí vo veku do 23 rokov disponujú superhviezdami kalibru Sancha, Alexandra-Arnolda, Dele Alliho či Rashforda a Francúzi s Mbappém, Ousmanom Dembelém, Hernándezom alebo Comanom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora