Futbal - 14.02.2020 10:55

MS klubov od roku 2021 v novom formáte

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Transfermarkt.com

Majstrovstvá sveta klubov, ktoré sa pravidelne konajú v predvianočnom termíne zažijú rozsiahlu zmenu. Od roku 2021 sa na nich totiž zúčastní až 24 tímov a šancu tak dostanú kluby z každého kontinentu. Najväčšie zastúpenie bude mať európsky futbal.

Až osem klubov zo starého kontinentu bude mať istú miestenku v ročníku 2021. Zúčastniť by sa mali šampióni Ligy majstrov UEFA z posledných štyroch rokov, čo znamená istú miestenku pre Real Madrid a FC Liverpool. K tejto dvojici sa pripoja úspešné tímy v rokoch 2020 a 2021 a tiež štyri najvyššie postavené kluby v rebríčku UEFA. Tieto miestenky by si podľa aktuálneho poradia rozdelili FC Barcelona, Atlético Madrid, Bayern Mníchov a Juventus Turín.

Šiestich účastníkov na turnaj pošle Južná Amerika, po tri kluby budú zastupovať Afriku a Severnú Ameriku a rovnaký počet miesteniek môže mať aj Ázia. Tá však o tú tretiu bude bojovať s klubom z Oceánie. Takisto sa nového formátu Majstrovstiev sveta klubov zúčastní šampión najvyššej čínskej súťaže, keďže práve v tejto krajine sa ročník 2021 uskutoční. Zaujímavé budú aj finančné odmeny. Každý z tímov zinkasuje len za účasť 50 miliónov dolárov, zatiaľčo víťaz dostane ďalších 115 miliónov ako bonus.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora