Futbal - 11.03.2020 14:37

Najstarší strelec gólu pri debute. Má 75 rokov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Egyptský futbal svetu čoskoro predstaví nový rekord, a to z kategórie bizarných. Ezzeldin Bahader sa stal najstarším profesionálnym futbalistom, ktorý pri svojom debute skóroval a čoskoro bude zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako najstarší hráč sveta. K tomu je potrebné odohrať dva plné súťažné duely. Živí sa pritom ako stavebný konzultant a futbal hrával len s amatérskymi partiami.

V 75 rokoch odohral duel tretej egyptskej ligy a hoci utrpel zranenie, na hracej ploche vydržal celých deväťdesiat minút. V absolútnom závere pritom bol v prospech jeho tímu nariadený pokutový kop. Sám Bahader si postavil loptu na biely bod a ponúknutú možnosť premenil na vyrovnávajúci gól. "Stal som sa najstarším profesionálnym futbalistom, ktorý skóroval v oficiálnom zápase. Je to niečo, v čo som ani neveril, že môžem dosiahnuť. Bol som zranený, ale jediné na čo som myslel, bolo zotrvanie až do záverečného hvizdu a následne štart aj v druhom zápase," povedal novinárom po stretnutí.

Táto časť príbehu je ešte z októbra, kedy bol štvornásobný otec a šesťnásobný dedko hviezdou zápasu. Na 21. marca je naplánovaný ďalší zápas, do ktorého bude po doliečení zranenia kolena schopný nastúpiť. Pripravení už budú zapisovatelia z Guinessovej knihy, aby všetkému dali oficiálnu podobu. Doteraz tam figuruje izraelský brankár Isaak Hayik, ktorý svoj posledný súťažný zápas odchytal v 73 rokoch a 93 dňoch.

Kritici hovoria o veľmi umelo vytvorenom rekorde. Odkedy prvý raz začal s kamarátmi kopať do lopty v uliciach Káhiry, ubehlo sedem dekád, aby nastúpil na prvý oficiálny zápas. V klube však má podporu. Jeho tréner vyzdvihol najmä fakt, že Egypt bude mať oficiálne zapísaný športový rekord. Priznáva však, že tím z jeho výkonov mimoriadne neprofituje. Ezzeldin Bahader ukázal dostatok nasadenia a chuti, intenzívne na sebe pracoval a kluboví tréneri aj osobný tréner ho tak dokázali pripraviť, aby aj v 75 rokoch dokázal odohrať 90-minútový zápas.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora