Futbal - 24.03.2020 16:22

Uplynuli štyri roky od smrti Johana Cruyffa

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Holandsko dnes spomína. Presne pred štyrmi rokmi totiž podľahol rakovine pľúc legendárny futbalista a tréner Johan Cruyff. Počas svojej hráčskej a trénerskej kariéry preslávil najmä holandský Ajax Amsterdam a španielsky klub FC Barcelona. V oboch pôsobil niekoľko rokov a v metropole jeho rodnej krajiny dokonca stojí štadión pomenovaný práve po ňom.

Cruyffova profesionálna kariéra odštartovala v roku 1964 práve v drese Ajaxu Amsterdam. V tomto klube strávil deväť rokov, po ktorých sa vydal do sveta, konkrétne do Barcelony. Písal sa rok 1973, kedy sa legendárny zakončovateľ presunul do Španielska a na konte už mal jednu Zlatú loptu. Tú získal v roku 1971 a ďalšie dve takéto ocenenia pridal v rokoch 1973 a 1974. Trikrát sa tiež stal víťazom najprestížnejšej európskej súťaže, dnes známej ako Liga majstrov.

Doma zbieral jeden úspech za druhým, keď získal holandský titul dovedna deväťkrát. Osemkrát s Ajaxom a na sklonku kariéry pridal aj triumf s konkurenčným Feyenoordom Rotterdam. Po ukončení kariéry zasadol na lavičku amsterdamského klubu, odkiaľ sa neskôr presunul opäť do Barcelony. V posledných rokoch pred smrťou ešte pôsobil v štruktúrach Ajaxu. V októbri 2015 Cruyffovi diagnostikovali rakovinu pľúc, s ktorou zdatne bojoval, no 24. marca 2016 jej náhle podľahol.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora