Futbal - 01.04.2020 14:00

Hrdina MS 2010 oslavuje narodeniny

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube/Instagram

Uplynulo takmer desať rokov od pamätného svetového šampionátu v Južnej Afrike, na ktorom sa Slovensko zúčastnilo po prvýkrát ako samostatný štát. Gólovým hrdinom bol pre družinu okolo trénera Vladimíra Weissa ostrieľaný zakončovateľ Róbert Vittek. Práve on dnes oslavuje svoje 38. narodeniny.

Vittek odštartoval svoju bohatú futbalovú kariéru v bratislavskom Slovane. Neskôr sa presunul do Norimbergu, kde sa stretol s ďalším slovenským kanonierom Marekom Mintálom. Spoločne tak utvorili obávané ofenzívne duo. V roku 2008 sa Vittek presunul do francúzskeho Lille, kde pôsobil dve sezóny. Nasledoval začiatok anabázy v Turecku. V krajine polmesiaca vystriedal hneď niekoľko klubov.

Medzi časom však stihol absolvovať aj pamätné Majstrovstvá sveta v roku 2010. Slovensko na tomto šampionáte odohralo štyri duely a Vittek zaznamenal práve štyri presné zásahy. Presadil sa proti Novému Zélandu, dvakrát v strhujúcom zápase s Talianskom a raz aj v osemfinále proti Holandsku.

Jeho prvým klubom v krajine polmesiaca bolo Ankaragücü, no postupne začali dnes už 38-ročného útočníka trápiť zdravotné problémy a tak neskôr za Trabzonspor nastúpil len v niekoľkých dueloch. Pôsobenie v Turecku zakončil v hlavnom meste, avšak následne sa presunul späť domov. Opäť si totiž obliekol dres bratislavského Slovana. Keď to vyzeralo tak, že sa už z belasého dresu nevyzlečie, prišiel presun do Maďarska a angažmán v Debrecíne. To však netrvalo dlho a “Robogól” sa znovu vrátil do hlavného mesta.

Záver jeho bohatej kariéry poznačili zranenia. Tie sa vliekli už od pôsobenia v Turecku, no neskôr ho donútili ukončiť profesionálnu kariéru. Rozlúčkový zápas odohral 24. mája 2019 na vynovenom Tehelnom poli, keď Slovan hostil Sereď. Symbolicky si tak prevzal medailu za majstrovský titul a poslednýkrát sa mohol radovať z cenného úspechu na domácich trávnikoch.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora