Futbal - 14.04.2020 12:40

Na reprezentačné zápasy si možno počkáme poriadne dlho, znie z FIFA

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita

Viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Victor Montagliani pripustil možnosť, že reprezentačné stretnutia sa do športového kalendára vrátia až v roku 2021. Podľa 54-ročného Kanaďana majú momentálne najvyššiu prioritu ligové a pohárové súťaže na národných úrovniach.

Na rok 2020 naplánované kontinentálne turnaje, majstrovstvá Európy aj juhoamerický šampionát Copa América, museli pre šíriaci sa koronavírus posunúť o dvanásť mesiacov. FIFA odvolala marcový asociačný termín a pandémii musel napokon ustúpiť aj júnový. Najnovšie sú v ohrození aj asociačné termíny naplánované na september, október a november, v súvislosti s ktorými sa v ostatnom čase špekulovalo, že by počas nich národné tímy mohli odohrať tri namiesto dvoch zápasov.

"Domnievam sa, že domáce súťaže sú momentálne priorita. September máme v pláne, ale chcel by som podotknúť, že si nie som istý, či to stojí na takých pevných základoch, ako to vyzerá. Mohla by to byť výzva, nie však pre zdravotnú situáciu vo svete či rôznu úroveň pripravenosti, ale pre možnosti cestovania po skončení tohto stavu," povedal Montagliani pre agentúru AP, tieto slová publikoval aj britský Daily Mail.

Kanadský funkcionár patrí medzi zástancov toho, aby sa futbal aspoň dočasne hral za zatvorenými dverami, aby sa minimalizovalo riziko šírenia koronavírusu. "Keď dostaneme zelenú, aby sme mohli hrať futbalové zápasy, no pochybujem, že tie prvé budú s fanúšikmi. Takto to vôbec nevidím. Bolo by to obrovské riziko. Som si istý, že sa k tomu dopracujeme postupne rovnako ako zvyšok spoločnosti," dodal Victor Montagliani.