Futbal - 07.05.2020 13:46

Americké futbalistky vedú boj proti androcentrickým mužom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Z viacerých strán sa v tomto období ozývajú hlasy, že prestávku v športovom zápolení by mohli predstavitelia zväzov a organizácií využiť na to, aby spravili dlho očakávané reformy a riešili problémy, ktoré ich sužujú, no počas sezóny na ne nie je priestor. Americký "soccer" má podľa mnohých takýto problém v nedostatočnom financovaní žien. Kým mužská Major League Soccer funguje na veľmi dobrej marketingovej úrovni, láka stále viac partnerov, sponzorov aj hviezd, výsledky na medzinárodnej scéne dosahujú ženy.

Mužstvo USA obsadilo v severoamerickej kvalifikácii MS 2018 až piate miesto a na šampionát sa tak nedostalo. Predtým v Brazílii stroskotalo v osemfinále. Ženy sa v roku 2019 stali druhý raz po sebe majsterkami sveta, no na prémiách napriek tomu vzali almužnu. Súd v Kalifornii rozhodol, že požiadavka na rovnaké príjmy futbalistov aj futbalistiek je neoprávnená, ale za debatu stojí rozdiel v zdravotnom a materiálnom zabezpečení. Kapitánka a zároveň líderka odboja Megan Rapinoeová sľubuje, že týmto boj nekončí. "Nikdy neprestaneme bojovať za ROVNOPRÁVNOSŤ." napísala na Twitteri.

Ženy majú v tomto smere aj zaujímavého spojenca - nominanta Demokratickej strany pre najbližšie prezidentské voľby Joea Bidena. Ten sa futbalovému zväzu vyhráža budúcim znížením dotácií, pokiaľ tento nespravodlivý nepomer financovania nevyrieši. Podporu cez sociálne siete vyjadrila aj bývalá tenistka Billie Jean Kingová, ktorá je v čele podobného boja na kurtoch. Ženský futbalový tím v reakcii na rozhodnutie súdu povedal, že je sklamaný a nešťastný. Dodal však, že veľké prekážky, ktorým čelí, pozná a nič nevzdáva.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora