Futbal - 05.08.2020 15:33

Jeden Slovan vyradili, teraz budú hostiť slávnejšieho menovca

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/FK Beluša

Nejeden menší, no o to ambicióznejší klub z nižšej slovenskej súťaže absolvoval zaujímavý duel s fortunaligistom v rámci Slovnaft Cupu. Jeden z týchto klubov je v aktuálnej sezóne aj FK Beluša, hrajúci v tretej najvyššej súťaži. Futbalisti z púchovského okresu zvládli úvodný súboj tohtosezónneho pohára a v druhom kole na vlastnom trávniku privítajú bratislavský Slovan.

Pre siedmy tím tabuľky v minulej sezóne tretej ligy to bude futbalový sviatok, aký v obci nemá obdoby. Po žrebe úvodných dvoch kôl bolo tamojším predstaviteľom klubu jasné, že ak zvládnu súboj prvého kola, môžu sa tešiť na atraktívnu konfrontáciu: „Žreb nás veľmi príjemne prekvapil. Pre amatérske kluby je vždy oslavou futbalu privítať na svojom štadióne prvoligové mužstvo. Slovan je snáď najväčšie lákadlo. Na zápas sa veľmi tešíme,” povedal člen výkonného výboru Milan Hrubo. V prvom kole Slovnaft Cupu však Beluša taktiež hrala so Slovanom. Nie ale tým najslávnejším. Súperom treťoligistu bol totiž Slovan Brvnište: „Brvnište nám žreb prisúdil už po tretíkrát v rade. Tento zápas bol ale špecifický, pretože motivácia v podobe duelu s najúspešnejším slovenským klubom sa nenaskytne každý deň. Zápas bol bojovný a nie až tak jednoduchý, ako by mohol napovedať výsledok. Sme šťastní, že sme ho zvládli,” vyjadril sa na margo prvého kola, v ktorom Beluša vyhrala vysoko 6:1.

Futbal v Beluši zažil výborné obdobie v sezóne 2018/19. V tomto ročníku sa tamojší hráči stali šampiónmi tretej najvyššej súťaže, no najmä kvôli nevyhovujúcej infraštruktúre štadióna posunuli možnosť pôsobiť vo vyššej súťaži Púchovu: „Všetko sa točilo okolo štadióna. Nechceli sme hrať v Púchove alebo Dubnici,” potvrdil Hrubo. Na konfrontácie so zvučnejšími súpermi tak pripadá práve slovenský pohár: „Predstavili sa u nás zatiaľ dva prvoligové celky. V roku 2016 sme nestačili na Dunajskú Stredu, ktorá tu vyhrala najtesnejším rozdielom 0:1 a o rok neskôr sme podľahli Zlatým Moravciam 2:4. Pred dvoma rokmi sme opäť privítali DAC a myslím si, že práve klub zo Žitného ostrova je najzvučnejší súper, ktorý sa na našom štadióne predstavil,” zaspomínal si jeden z členov výkonného výboru. „Hoci sme vo všetkých troch dueloch prehrali, trúfam si povedať, že ani jeden z ligových súperov to nemal v Beluši jednoduché. Na Dunajskú Stredu prišlo na štadión viac ako 1000 divákov, verím, že v zápase so Slovanom toto číslo ešte prekonáme,” dodal k tejto téme. Na súboj s aktuálnym majstrom Slovenska sa tešia aj obyvatelia druhej najväčšej obce na Slovensku: „Naši fanúšikovia sa veľmi tešia. O rok oslavuje klub 70. výročie od svojho vzniku a zápas so Slovanom bude akýmsi predkrmom pred oslavami. Favorit zápasu je jasný, ale my sme odhodlaní zabojovať o čo najlepší výsledok,” potvrdil Hrubo.

Futbalisti FK Beluša po víťazstve v 3. lige Západ v sezóne 2018/19
Zdroj: Jozef Šprocha, FK Beluša

Zápasy bratislavského Slovana sú často sprevádzané solídnou fanúšikovskou kulisou. Občas sú však s priaznivcami belasých problémy, no v Beluši sa spoliehajú na hladký priebeh celého zápasu: „Organizačné veci ešte v klube budeme riešiť. V minulosti sme príchod fanúšikov Dunajskej Stredy koordinovali s políciou a nevyskytli sa žiadne problémy. Verím, že aj tento zápas prebehne bez komplikácií, v slušnej futbalovej atmosfére pred peknou diváckou kulisou,” ozrejmil Hrubo. Taktiež si zaspomínal na zvučné mená, ktoré behali po belušskom trávniku v minulosti. Pribudnúť k nim totiž môže napríklad Vladimír Weiss ml.: „V minulosti sa na našom štadióne predstavili viaceré futbalové osobnosti. V drese Malženíc nastúpil Miroslav Karhan a v pohári za Dunajskú Stredu Erik Pačinda. V rámci mládežníckeho turnaja Slovakia Cup sa v Beluši predstavil napríklad Jaroslav Mihalík a v drese Poľska aj súčasný hráč Neapolu Piotr Zielinski, ktorý dokonca vtedy aj skóroval.” V treťoligovom klube aktuálne pôsobí aj jeden z bývalých hráčov bratislavského Slovana. Obranca Peter Jánošík pôsobil v belasom drese v rokoch 2010-2013, teda v čase kedy za Slovan hrával aj terajší hráč majstra Lukáš Pauschek. S aktuálnym trénerom Jánom Kozákom sa však v klube minul: „Áno, poznám sa s Lukášom Pauschekom, ale aj s Erikom Danielom a z reprezentácie aj s Vladom Weissom. Je pravda, že Jano Kozák končil, keď som ja prichádzal. Dokonca mi po ňom pridelili číslo 24. Komunikácia pred vzájomným zápasom však medzi nami neprebehla a predpokladám, že ani nepríde k nejakému hecovaniu,” potvrdil skúsený futbalista.

Pre Jánošíka bude súboj s bývalým klubom výnimočný, čo sám potvrdil: „Áno, zápas so Slovanom pre mňa bude výnimočný. Strávil som tam pekného dva a pol roka. Je to najlepší klub na Slovensku, takže o motiváciu mám postarané,” povedal jasne. Na otázku, či bude pomáhať trénerom s taktikou odpovedal taktiež jednoznačne: „Od toho tam ja nie som, aby som sa staral trénerom do práce. Určite nás pripravia najlepšie ako vedia a verím, že na Slovan niečo vymyslia, aby sme im narobili starosti.” Samotný tréner Beluše Dušan Kramlík však duel Slovnaft Cupu zatiaľ príliš neprežíva: „Momentálne Slovan neriešime. Máme pred sebou ligu a tá je pre nás dôležitejšia. Zápas však určite odohráme v rámci svojich možností a teda najlepšie ako vieme,” potvrdil. Duel Beluše so Slovanom v rámci druhého kola Slovnaft Cupu je na programe v stredu 2. septembra o 17:00. Ešte predtým však treťoligista odohrá úvodné štyri kolá nového ročníka, kým Slovan nastúpi nielen v domácej súťaži, ale aj v predkole Ligy majstrov UEFA.

Bývalý hráč ŠK Slovan Bratislava Peter Jánošík vo farbách FK Beluša
Zdroj: Pavol Bielik, FK Beluša

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora