Futbal - 24.07.2021 12:43

SFZ z upravenej vyhlášky nie je nadšený. Nedáva logiku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Celé Slovensko má momentálne na covid semafore zelenú farbu, ktorá by mohla priať verejným podujatiam a prítomnosti fanúšikov na športoviskách. Stalo sa to však len čiastočne, je to nelogické a kontraproduktívne. Tak vidí úpravu vyhlášky Slovenský futbalový zväz, ktorý nie je spokojný s výsledkom mimoriadneho vládneho rokovania o uvoľnení opatrení. Doterajšie maximum tisíc fanúšikov v exteriéri pritom bolo prepísané na päťdesiat percent kapacity, čo pri našich najväčších štadiónoch zodpovedá potenciálnej deväť či jedenásťtisícovej návšteve. Má to však podmienky v podobe vakcíny prípadne PCR alebo LAMP testov maximálne 24 hodín starým. Antigénové testy sú nedostatočné.

Pravidlá dokonca neplatia len pre priaznivcov, ale všetkých aktérov športového podujatia. Tým sa už veci komplikujú. "Predpokladali sme, že nová úprava vyhlášky, podľa ktorej bude upravený aj COVID semafor pre šport, bude reflektovať skutočnosť, že celé Slovensko sa nachádza po nekonečných mesiacoch v najmenej rizikovom stupni - monitoring, pričom lepší level rizikovosti ani neexistuje. Na naše veľké prekvapenie a ešte väčšie sklamanie k tomu nedošlo," nespokojne konštatuje SFZ. Upravené pravidlá preto označil za neakceptovateľné a neprimerane prísne. Sklamanie spôsobil aj fakt, že zväz celý čas aktívne komunikoval s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Jeho výhrady či pripomienky však ostali nevypočuté.

Kým profesionálne kluby sa ešte vedia do pravidiel vtesnať, budúci týždeň majú začať aj amatérske súťaže. Pre tie by už bolo zabezpečenie a kontrolovanie všetkých pravidiel priveľkou záťažou. Samotné očkovanie bolo futbalovými autoritami odporúčané už v usmernení pre novú sezónu. To predchádzalo upravenej vyhláške o navýšení kapacity. "Z nášho pohľadu je nelogické obmedzenie, že podľa novej úpravy môže stále na jednom športovisku v exteriéri trénovať naraz kľudne tisíc športovcov, a to aj bez testu a akéhokoľvek obmedzenia, ale na účasť v súťažnom zápase s 22 hráčmi je už potrebný test, resp. naplnenie iných skutočností ako prekonanie ochorenia či očkovanie," vypichol SFZ vo svojom stanovisku jeden zo zvláštnych bodov. Dodáva, že podporuje snahu zvýšiť mieru zaočkovanosti, avšak nesúhlasí so spôsobom komunikácie. Optimisticky dodáva, že verí v dodatočnú úpravu a otvorene podporuje iniciatívu klubov k návratu fanúšikov na tribúny, pretože bez nich šport neprežije.

Celé stanovisko si môžete prečítať na oficiálnom webe Slovenského futbalového zväzu tu.