Futbal - 27.08.2021 17:47

Tiraspoľ môže dopadnúť ako Záhreb, Rangers opäť navštívia Prahu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Tri európske pohárové súťaže spoznali zloženie svojej skupinovej fázy v ročníku 2021/22. Hoci sa rozšírením počtu súťaží zvýšila šanca na účasť slovenského mužstva, na tejto scéne sa predstaví len jeden náš zástupca - Slovan Bratislava. Ten v boji o Ligu majstrov stroskotal na Young Boys Bern, v predkole Európskej ligy ho vyradil Olympiakos Pireus, no do zoznamu 32 účastníkov Konferenčnej ligy sa už zmestil. Najviac pozornosti bolo, pochopiteľne, venovanej najprestížnejšej z týchto súťaží. Tá už v základných skupinách ponúkne niekoľko mimoriadne zaujímavých šlágrov a pozornosť bude pútať aj jeden absolútny nováčik na tejto scéne. Kvalitné partie však vyskladali aj zvyšné dve súťaže.

Titul v Lige majstrov obhajuje Chelsea Londýn, ktorej sa v úvode nového ročníka tejto súťaže do cesty postaví Juventus Turín, Zenit Petrohrad a Malmö FF. Jediným Slovákom v hre bude Milan Škriniar, stopér Interu Miláno, ktorý sa môže tešiť na konfrontácie s Realom Madrid, Šachtarom Doneck a Šerifom Tiraspoľ. Moldavský klub si v minulosti už štyrikrát zahral v skupine Európskej ligy, no Ligu majstrov okúsi vôbec prvý raz. Mimoriadne zaujímavé šlágre sa črtajú v skupine E, kde sa stretne Bayern Mníchov a FC Barcelona. Nahustené to však je aj v "áčku" a "béčku". Manchester City, PSG a RB Lipsko, respektíve Atlético Madrid, FC Liverpool a AC Miláno sú trojicami, z ktorých si nik nepripúšťa neúčasť vo vyraďovacej fáze. Ani keby znamenala pokračovanie v Európskej lige.

Moldavský Šeriff Tiraspoľ absolvoval dlhú predkolovú cestu, ktorá začala júlovým dvojzápasom s albánskou Teutou, pokračovala arménskym Alaškertom, Crvenou Zvezdou a Dinamom Záhreb. Po relatívne priaznivom predkolovom žrebe sa dostal do ťažkej skupiny s Interom Miláno, Realom Madrid a Šachtarom Doneck. Štatisti už analyzujú, či devätnásťnásobnému národnému šampiónovi náhodou nehrozí šesť prehier a nechcený honor najslabšieho tímu v histórii súťaže. Ten drží Dinamo Záhreb z ročníka 2016/17, kedy proti Juvetusu, Seville a Lyonu dokonca nestrelilo ani gól a malo celkové skóre 0:15. Oveľa lepšie si rok predtým nepočínal ani Maccabi Tel Aviv so skóre 1:16 v konkurencii Chelsea, Dynama Kyjev a Porta.

V skupinách Európskej ligy najviac zaujal stret Leicesteru City a Neapola v základnej skupine C, ale šlágrom rozhodne bude aj konfrontácia Olympique Marseille s Laziom Rím a zaujímavé veci sa dajú očakávať aj od "Géčka", kde Bayer Leverkusen a Betis Sevilla doplnil Celtic Glasgow a Ferencváros Budapešť. Druhý glasgowský celok, Rangers, si opäť spraví výlet do hlavného mesta Českej republiky. Po vyostrenej minulosezónnej konfrontácii so Slaviou ho tento raz preverí AC Sparta.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora