Program
Futsal - 04.10.2021 14:51

Prepisovala sa história a futsal má majstra sveta z Európy

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Tri týždne trvajúci svetový šampionát vo futsale je na konci a z titulu sa trochu nečakane teší mužstvo Portugalska. To vstupovalo do diania ako papierovo piaty najsilnejší celok, no litovské prostredie mu sadlo výborne a nechal za sebou aj top ašpirantov na najvyšší stupienok. Vo finále Portugalci zdolali Argentínu, obhajcu titulu, 2:1. V nohách pritom mali tuhý boj v osemfinále, štvrťfinále aj semifinále, kde rozhodovali až penalty respektíve predĺženie. Bronz berie Brazília, nepopulárna "zemiaková" medaila sa ušla reprezentantom Kazachstanu.

Portugalský tím pritom potvrdil svoj vzostup na scéne tohto športu, keďže v roku 2018 ovládol majstrovstvá Európy. Na majstrovstvách sveta v skupinovej fáze remizoval s Marokom, zdolal Thajsko a Šalamúnové ostrovy, vďaka čomu postúpil z prvej priečky. V prvom vyraďovacom kole čelil Srbsku a vyhral 4:3 po predĺžení. Úspešné predĺženie absolvovali Portugalci aj vo štvrťfinále proti Španielom a semifinále proti Kazachstanu rozhodoval penaltový rozstrel. Finálovým hrdinom bol tridsaťdvaročný Pany Varela, ktorý strelil pri výsledku 2:1 oba góly svojho tímu.

Zverenci Jorgeho Braza získali pre svoju krajinu historicky prvý titul svetových šampiónov a ide len o štvrtú reprezentáciu, ktorá sa tešila z futsalového zlata. Päť titulov má Brazília, dva Španielsko a jeden Argentína. Európsky tím navyše vyhral MS po dlhých šestnástich rokoch. V roku 2004 to dokázali Španieli, dokonca v čisto európskej finálovej konfrontácii proti Talianom. Aj tím z Apeninského polostrova sa radí v tomto športe medzi úspešnejšie celky, ale z troch medailí nebola žiadna zlatá.