Futbal - 22.03.2017 13:00

Marek Hamšík najlepším hráčom Slovenska za rok 2016

Vladimír Ambrozek Autor: Vladimír Ambrozek | Zdroj: TV JOJ, sita, huste.tv

Najlepším futbalistom Slovenskej republiky za rok 2016 sa stal obhajca Marek Hamšík, druhé miesto obsadil opäť Martin Škrtel, tretí bol Róbert Mak. Slávnostné vyhlásenie výsledkov 24. ročníka ankety denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) sa uskutočnilo v utorok večer v Refinery Gallery v Bratislave.

Dvadsaťdeväťročný stredopoliar talianskeho klubu SSC Neapol (nar. 27. júla 1987) Hamšík získal rekordné šieste prvenstvo (ešte aj za roky 2009, 2010, 2013, 2014 a 2015), čím sa výraznejšie odpútal od tradičného konkurenta Škrtela. Bývalý dlhoročný stopér anglického FC Liverpool, ktorý vlani v júli prestúpil do tureckého Fenerbahce Istanbul, triumfoval štyrikrát - za roky 2007, 2008, 2011 a 2012. Tri razy v tejto ankete dominoval Dušan Tittel (1995, 1996 a 1997), Hamšík ho vlani "hetrikom" vyrovnal a teraz predstihol tým, že dokázal uspieť až štyri razy za sebou. Z celkového primátu sa dosiaľ tešilo naďalej 13 slovenských futbalistov, v ostatných desiatich ročníkoch nebol iný víťaz ako Hamšík alebo Škrtel. Rodák z Banskej Bystrice Marek Hamšík mal v hlasovaní 33 odborníkov (19 trénerov a 14 novinárov) z 330 možných spolu 329 bodov a prevzal víťaznú trofej s vyobrazenou loptou na podnose. V hlavnej ankete "Futbalista roka 2016", ktorá má názov Cena Jána Popluhára (najlepší slovenský futbalista 20. storočia zomrel 6. marca 2011 vo veku 75 rokov, pozn.), skončil na druhej priečke s odstupom 64 bodov spomenutý štvornásobný držiteľ hlavného ocenenia Martin Škrtel. Tretie miesto už s výrazným 103-bodovým odstupom za víťazným Hamšíkom patrí ofenzívnemu univerzálovi Róbertovi Makovi, ktorý do júla pôsobil v gréckom tíme PAOK Solún a potom odišiel do ruského klubu Zenit Petrohrad. Za medailovými pozíciami štvrtý s 35-bodovým mankom na tretieho Maka skončil pravý obranca Peter Pekarík z nemeckého tímu Hertha Berlín. V elitnej desiatke ide v deviatich prípadoch o rovnaký menoslov ako v uplynulom ročníku, novicom je desiaty v poradí Milan Škriniar z talianskej Sampdorie Janov, ktorý vystriedal Viktora Pečovského z MŠK Žilina.

Na lístkoch v hlavnej ankete sa tentoraz objavilo dovedna 22 hráčov s minimálne jedným hlasom, historické minimum bolo za rok 2014 - len 21 hráčov, v uplynulom ročníku figurovalo v hlavnej ankete 29 futbalistov. Najviac mien bolo v nominácii za rok 1999 - až 46, vtedy však hlasovalo až 50 ľudí. Až jedenásť hlasujúcich teraz trafilo kompletnú elitnú desiatku. Jedenástemu v hodnotení Matúšovi Berovi chýbalo 68 bodov na umiestnenie v elitnej desiatke. Milan Škriniar je absolútny nováčik v počte bodov do hlavnej ankety - a hneď sa katapultoval do desiatky najlepších. "Strieborný" Martin Škrtel posunul svoj rekordný zápis: v hlavnej kategórii je dvanástykrát po sebe v prvej desiatke, čo sa ešte nikomu nepodarilo. Odpútal sa výraznejšie od Miroslava Karhana, ktorý bol deväťkrát v rade medzi najlepšími. Karhana predstihol Hamšík, ten je jubilejný 10. raz za sebou v elitnej desiatke: navyše keď bodoval v hlavnej ankete, vždy skončil na prvom alebo druhom mieste v celkovom poradí. Spomenutý Karhan však zostáva rekordérom v počte účastí v prvej desiatke: bol v nej dovedna 13-krát a bodoval až osemnásťkrát.

Vladimír Ambrozek

Vladimír Ambrozek

Viac článkov od autora