Hokej - 17.04.2017 21:49

Slovenskí hokejisti si pod Tatrami zaspievali spolu hymnu

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, huste.tv

Jednoznačné víťazstvo 4:0 nad Lotyšmi dosiahli slovenskí reprezentanti vo svojom treťom vystúpení v A-skupine na majstrovstvách sveta hokejistov do 18 rokov v Poprade. Prvý triumf na turnaji zverencov trénera Norberta Javorčíka posunul do štvrťfinále. Slováci majú pred utorkovým zápasom so Švajčiarmi 4 body a ak zvíťazia za 2 či 3 body, obsadia v tabuľke A-skupiny tretiu priečku. V takom prípade by sa vo štvrťfinále stretli s druhým tímom z B-skupiny, ktorá sa hrá v Spišskej Novej Vsi. Lotyšov, ktorí v základnej A-skupine nezískali ani bod, čaká séria na dva víťazné zápasy o udržanie sa v elitnej kategórii MS.

Slováci sa proti Lotyšom pomalšie rozbiehali, ale prvú tretinu napokon vyhrali 1:0 gólom Matúša Havrilu po akcii štvrtého útoku V druhej tretine už domáci hokejisti ovládli dianie na popradskom ľade a výsledkom boli góly Adama Ružičku a Miloša Romana. Pomer striel na bránku v prospech Slovákov bol jednoznačný: 29:8. V tretej tretine pridal gól aj kapitán Martin Fehérváry a Slováci, ktorí dopísali na súpisku aj posledného hráča, útočníka Jozefa Baláža, bez problémov dokráčali do vyraďovacej časti. 

MS v hokeji do 18 rokov - A-skupina, Poprad:

Slovensko - Lotyšsko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0) 
Góly: 18. Havrila (Regenda, Hrehorčák), 27. A. Ružička (Liška, Žiak), 32. Miloš Roman (Hrehorčák, M. Ivan), 43. Feheéváry (A. Ružička, Fafrák)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše Krivošík 10 min za hráčsku lavicu - Builis 10 min za nešportové správanie, Builis 5+ DKZ za útok na hlavu a v oblasti krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Iwert (Nem.) - Caillot (Fr.), Hancock II (USA)
Zostavy:
Slovensko: Kostelný - Fehérváry, M. Ivan, Kupec, Žiak, Dúžek, Korenčík, Demo - Liška, A. Ružička, Fafrák - Hrehorčák, Miloš Roman, Krivošík - Pospíšil, Urbánek, Kövér - Stacho, Havrila, Regenda - Baláž
Lotyšsko: Voris - Karkls, Smons, Kostjuks, Krollis, Žulevs, Udris, Bergmanis, Barkans - Paškausks, Smirnovs, Gegeris - Sičevs, Berziňš, Egle - Opelts, Vjaters, Petrovs - Lapiks, Builis, Jašunovs

V úvode zápasu sa veľa korčuľovalo, ale Slováci len ťažko zakladali akcie, ktoré by posunuli až do finálnej fázy. Viac sa bojovalo ako hralo. Keď Pospíšil v 13. min z uhla preveril Vorisa, bola to vôbec prvá slovenská strela na bránku. Dovtedy päťkrát vystrelili Lotyši. V 15. min Romana v šanci zahákoval Udris a bola z toho prvá slovenská presilovka. V nej Pospíšil hľadal pred odkrytou bránkou Urbánka, ale puk mu ušiel. Čoraz lepší Slováci sa dočkali na začiatku 18. min. Hrehorčák sprava unikol, poslal puk pred bránku a tam ho z dorážky Havrila prvýkrát poslal do lotyšskej bránky - 1:0.

Ak bola prvá tretina o hľadaní sa slovenského tímu v útoku, druhá už priniesla z domácej strany jednoznačne nátlakový aj okulahodiaci hokej. Slováci bez problémov ubránili dve lotyšské presilovky a potom sami udreli v početnej výhode. V 27. min trafil Ružička, keď strelou ponad vyrážačku prekonal Vorisa - 2:0. Polovica zápasu priniesla už súvislý slovenský tlak a šance Ivana či Ružičku. Poistku v podobe tretieho gólu pridal Miloš Roman, ktorému spoza bránky prihral Hrehorčák - 3:0. Lotyši v druhej tretine len dvakrát vystrelili na Kostelného, zatiaľ čo Voris čelil 21 slovenským pokusom.

Keď v 43. min kapitán Fehérváry pridal štvrtý gól (s výborným clonením Lišku), o víťazovi bolo predčasne rozhodnuté. Zaplnené popradské tribúny už chorálmi oslavovali víťazstvo. Na 5:0 mohol v polovici tretej tretiny v oslabení zvýšiť Hrehorčák, ale tesne netrafil bránku. V poslednej desaťminútovke už slovenskí hráči zvoľnili tempo a ďalšie góly nepridali. Okrem štyroch strelených gólov je výrazným plusom aj čisté konto brankára Kostelného.