Hokej - 19.04.2017 00:16

Zápas roka! Mladíkov čakajú v štvrťfinále MS Rusi

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita/huste

Aj posledné vystúpenie slovenských hokejistov do 18 rokov v základnej skupine na domácom svetovom šampionáte prinieslo dramatickú zápletku. Trpezliví Slováci najmä bojovnosťou dotiahli súboj proti Švajčiarom do víťazného konca a úspešne sa tak vyhli v podvedomí nechcenému štvrťfinálovému súperovi - favorizovaným Američanom. So siedmimi bodmi skončili na treťom mieste v A-skupine a vo štvrťfinále narazia vo štvrtok o 17.30 h v Poprade na Rusov.

"Proti Švajčiarom to bolo naozaj dramatické. Takisto dobre vedeli, o čo v tomto zápase ide. Hráči si uvedomovali dôležitosť, v podvedomí v hlave bol potenciálny štvrťfinálový súper USA. Trochu to pri úvodnej nervozite zavážilo. Švajčiarov sme zdolali najmä vďaka nezlomnej vôli. Aj keď boli úseky, keď sme nehrali úplne okulahodiaci hokej, zase sme nasadili bojovnosť, ako našu ďalšiu zbraň, ktorá nás zdobila vo všetkých dueloch. Proti Švajčiarom sme to zvládli najmä vďaka nej," zhodnotil víťazný zápas slovenský tréner Norbert Javorčík.

Slovenskí mladíci odohrali na majstrovstvách sveta štyri výborné stretnutia. Dlho siahali na body v úvodnom zápase proti Fínom (4:5), Kanade uchmatli bod (3:4pp), Lotyšov jednoznačne prevýšili (4:0) a so Švajčiarmi napokon vybojovali tesnú výhru (2:1). "Pred samotným šampionátom sme si dali za cieľ odohrať dobré zápasy.To bola asi najdôležitejšia úloha, ktorú sme dali hráčom aj sebe, ako realizačnému tímu. Dokopy sme ju ako tím splnili, dovolím si tvrdiť, na vysokú percentuálnu úspešnosť. Naša hra bola v každom zápase kvalitná," vrátil sa k prvej fáze turnaja Javorčík.

Teraz čaká jeho zverencov najdôležitejší súboj. Štvrťfinále rozhodne o tom, či bude domáci svetový šampionát pre Slovákov vydarený a zahrajú si o medaily, alebo zostanú sklamaní. Rusi v spišskonovoveskej B-skupine prehrali len jediný raz, keď nestačili na nezdolaný tím USA (4:5). "Rusi sú veľmi dobre fyzicky pripravení, dobrí korčuliari a mimoriadne individuálne zruční hráči. Aj keď sa o nich hovorí ako o veľkých individualistoch, v poslednej dobe už v týchto mládežníckych tímoch hrajú skutočne kolektívne. Bude to veľmi náročný súper. Štvrťfinále bude pre nás zápas roka a urobíme všetko preto, aby to nebol posledný zápas na šampionáte," priznal slovenský kormidelník.

Slovenskí reprezentanti budú hrať štvrťfinálový duel opäť v Poprade, no o dve hodiny skôr, ako odohrali všetky doterajšie stretnutia, čiže o 17.30 h. Ešte predtým si užijú deň voľna, ktorý teraz padne určite vhod. "Bude to najmä deň takého emocionálneho oddychu. Úplné voľno si nedáme, keďže hneď vo štvrtok nás čaká zápas. Všetci zdraví hráči absolvujú regeneračný tréning na ľade. My tréneri sa pripravíme na Rusov a verím, že znova odohráme kvalitný súboj. Začiatok o dve hodiny už nebude hrať žiadnu rolu," priblížil Norbert Javorčík. 

Zdravotne by sa mali dať do štvrtka všetci hráči do poriadku. Súboj so Švajčiarskom vynechal len Martin Pospíšil. "Myslím, že na štvrťfinále sa všetci dajú dohromady. Samozrejme, drobné šrámy máme, ale myslím si, že každý jeden tím je na tom rovnako. Štvrťfinále je pre hráčov veľká motivácia, vďaka ktorej sa urýchli aj liečebný proces. Martin mal menšie zdravotné problémy, ktoré mu zabránili v hre, ale myslím si, že do štvrťfinále bude tiež v poriadku," doplnil slovenský kouč.

V poslednom zápase základnej skupiny proti Švajčiarom dostal šancu medzi troma žŕdkami opäť Juraj Sklenár, ktorý odchytal úvodný súboj s Fínskom a prvú časť hry s Kanadou. Odvtedy chránil slovenskú bránku Jakub Kostelný, ktorý inkasoval len jediný gól - v predĺžení od Kanaďanov. S Lotyšmi vychytal čisté konto. "O tom, kto bude v bránke vo štvrťfinále, sa ešte budeme rozprávať. Pred týmto zápasom bolo naším cieľom dať šancu Jurajovi Sklenárovi. Som veľmi rád,  že Juraj podal mimoriadne kvalitný výkon. Chceme ísť do štvrťfinále s dvoma kvalitnými brankármi, ktorí majú za sebou dobré zápasy," dodal na záver tréner slovenskej reprezentácie do 18 rokov Norbert Javorčík.