Hokej - 04.06.2017 09:00

Nashville je späť v sérii. Pittsburghu strelil päť gólov

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, huste.tv

Hokejisti Nashville Predators zdvihli hlavy a v treťom súboji finále play-off NHL zdolali hráčov Pittsburghu Penguins na domácom ľade 5:1 (0:1, 3:0, 2:0). Stav finálovej série hranej na štyri víťazstvá "predátori" znížili na 1:2.

Rozhodla druhá tretina, v ktorej sa v drese Nashvillu gólovo presadili Roman Josi, Frederick Gaudreau a James Neal. Hostia z Pittsburghu viedli už od 3. min zásluhou mladého amerického kanoniera Jaka Guentzela, ale bol to ich jediný gólový zápis vo finálovom zápase číslo 3. V tretej tretine víťazstvo zverencov trénera Petera Lavioletta ešte zvýraznili prvými zásahmi v tohtoročnom play-off Craig Smith a Mattias Ekholm. Po góle Ekholma z 54. min sa zápas len dohrával a hokejisti sa sústredili viac na osobné súboje a šarvátky ako hru. Osobné tresty dostalo až päť hráčov.

Zatiaľ čo fínskemu gólmanovi v službách Nashvillu Pekkovi Rinnemu prvé dva zápasy finálovej série nevyšli,v treťom bol oporou svojho tímu. Pred domácimi fanúšikmi pochytal 27 s 28 striel (úspešnosť 96,4%), ktoré na neho smerovali a bol vyhlásený za prvú hviezdu zápasu. Ďalšími dvoma sa stali obranca Roman Josi a útočník Frederick Gaudreau, v oboch prípadoch hráči Predators. Josi je prvým obrancom od roku 2010, ktorý vo finálovom zápase získal aspoň tri body (1+2), naposledy predtým sa to podarilo bekovi Chicaga Blackawks Duncanovi Keithovi.

Dvadsaťdvaročný útočník Pittsburghu Guentzel strelil svoj 13. gól vo vyraďovacej časti a už len jeden presný zásah ho delí od vyrovnania nováčikovského rekordu v podaní Dina Ciccarelliho. Ten dosiahol v play-off NHL v roku 1981 v drese Minnesoty 14 gólov.

Kým hráči Nashvillu bojujú o prvú trofej v klubovej histórii, "tučniaci" z Pittsburghu sa z jej zisku radovali dosiaľ štyrikrát (1991, 1992, 2009, 2016). Ak zopakujú vlaňajší celkový triumf, zopakujú tým počin Detroitu z rokov 1997 a 1998.

Finále o Stanleyho pohár pokračuje v pondelok 5. júna štvrtým súbojom opäť v Bridgestone Arene v Nashville.

Finále play-off NHL  (hrá sa na štyri víťazstvá):

Nashville - Pittsburgh 5:1 (0:1, 3:0, 2:0) - stav série 1:2
Góly: 26. Josi (Järnkrok, Ekholm), 27. F. Gaudreau (Watson, Josi), 40. Neal (Arvidsson, Josi), 45. C. Smith, 54. Ekholm (Järnkrok, Sissons) - 3. Guentzel (I. Cole, Crosby)
Vylúčení: 7:7 na 2 min, navyše: Ekholm a Watson po 10 min za nešportové správanie - Hörnqvist, Kunitz a Cullen po 10 min na nešportové správanie, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: McCauley, Meier - Cherrey, Murphy, 17 283 divákov

Predators: Rinne - Ellis, Josi, P. K. Subban, Ekholm, Y. Weber, Irwin - Aaberg, Sissons, F. Forsberg - Neal, Fisher, Arvidsson - C. Smith, Järnkrok, Watson - F. Gaudreau, Parenteau, Zolnierczyk
Penguins: M. Murray - Hainsey, Dumoulin, Daley, I. Cole, J. Schultz, Määttä - Rust, Crosby, Guentzel - Kessel, Malkin, Kunitz - Sheary, Rowney, S. Wilson - Hörnqvist, Cullen, Hagelin