Hokej - 03.02.2019 09:07

Černák prekonal legendu Lundqvista, teší sa z prvého gólu v profilige

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita, huste.tv

Slovenský hokejista Erik Černák z tímu Tampa Bay Lightning sa dočkal premiérového gólu v NHL. V sobotňajšom zápase 21-ročný obranca strelil druhý gól Tampy na ľade New York Rangers a prispel k triumfu hostí 3:2. "Blesky" potvrdili líderskú pozíciu v celej súťaži a stali sa prvým tímom s 80 bodmi na konte.

Černák si v 25. min nakorčuľoval medzi útočné kruhy na prihrávku Ryana Callahana a strelou švihom prekonal švédsku brankársku legendu v drese Rangers Henrika Lundqvista. Hostia vtedy viedli 2:0. Černák celkovo odohral 22:26 min a okrem gólu zaznamenal aj dva plusové body a zablokoval dva strelecké pokusy súpera. V 31 zápasoch tejto sezóny má ambiciózny nováčik bilanciu 1 gól a 7 asistencií, ale aj 11 plusových bodov. "Počas sezóny si utvoril veľa šancí, hráva výborne. Udržal si koncentráciu a aj sebavedomie. Je skvelé vidieť, že bol konečne odmenený. Na góle mal veľký podiel ´Cally´a a jeho skvelá hra. Všetci na lavičke sme sa tomu potešili. Napumpovalo nás to energiou," uviedol kapitán Tampy Bay Steven Stamkos na klubovom webe. Práve Stamkos v 29. min strelil víťazný gól Lightning.

"Z mojej oslavy prvého gólu ste mohli vidieť, ako veľmi som sa potešil. Je to vynikajúci pocit streliť prvý gól a ešte na ľade Rangers. Niečo úžasné. Dúfam, že nie je aj môj posledný," zažartoval si Černák na vlastný účet na oficiálnom portáli NHL. Nadšený tréner Jon Cooper predniesol na adresu slovenského mladíka túto oslavnú formulku: "Vyzerá to tak, že si s tým prvým gólom počkal, aby ho strelil budúcemu členovi Siene slávy a navyše v Madison Square Garden."

Ešte jeden klubový štatistický rekord priniesla sobota v podaní hráčov Tampy Bay. Ich ruský líder produktivity celej NHL Nikita Kučerov sa asistenciou pri góle Stamkosa dostal už na 80 bodov v kanadskom bodovaní (22 gólov + 58 asistencií) a podarilo sa mu to v 52 zápasoch tejto sezóny. Doterajším rekordérom Lightning v minime absolvovaných zápasov na dosiahnutie 80 bodov bol Vincent Lecavalier, ktorý v sezóne 2006/2007 potreboval 60 zápasov na 80 bodov.