Hokej - 16.02.2019 08:00

Prvá hviezda zápasu. Tridsať zákrokov a čisté konto Haláka

Zdroj: sita, youtube

Slovenský brankár Jaroslav Halák bol ústrednou postavou hokejistov Bostonu pri víťazstve na ľade Anaheimu (3:0) v piatkovom zápase NHL. Halák si pripísal 30 zákrokov a zároveň štvrtý shutout v tejto sezóne, resp. 46. v zámorskej profikariére. Skúsený gólman sa stal prvou hviezdou zápasu, v ktorom obranca a tiež kapitán Bostonu Zdeno Chára prispel k triumfu jednou asistenciou. Tretí Slovák do partie v drese s medveďom útočník Peter Cehlárik nebodoval. Čoskoro 42-ročný Chára sa dostal na 9 kanadských bodov v sezóne (3+6) a bodoval v druhom zápase po sebe. Boston si pripísal štvrté víťazstvo v sérii a vo Východnej konferencii je štvrtý bodovo zarovno s tretím NY Islanders.

Halák výrazne podržal svoj tím aj skvelým zákrokom na začiatku druhej tretiny. Po chybe Zdena Cháru na útočnej modrej sa domáci útočník Corey Perry ocitol sám zoči-voči brankárovi Bruins. Halák však pokus niekdajšieho elitného strelca NHL efektne schoval v lapačke. Podľa oficiálneho webu NHL Halák je prvý brankár v službách Bostonu, ktorý vychytal vo svojej prvej sezóne v drese Bruins minimálne štyri shutouty od ročníka 1997/1998. Vtedy sa to podarilo Byronovi Dafoeovi.

"Vždy je to tímový výkon, keď sa zvíťazí. Všetci potrebujeme byť na rovnakej dĺžke a dnes večer, myslím si, sa nám to na 95% aj podarilo," cituje Jaroslava Haláka portál denníka Boston Globe. "Veľmi dobrý tímový výkon počas celých 60 minút. Dobrá práca nás všetkých," zdupľoval Halák v pozápasovom rozhovore na webe Bruins. "Bol to vyrovnaný zápas, akurát súper premenil svoje šance. Nehrali sme zle, ale potrebujeme si vytvárať viac príležitostí v okolí bránky tak, aby ich gólman toho veľa nevidel. To musíme zlepšiť," zhodnotil tréner Anaheimu Bob Murray.

Sumáre NHL - piatok:

Anaheim - Boston 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 6. Acciari (Carlo, Kuraly), 26. DeBrusk (Krejči, Krug), 59. Ch. Wagner (Kuraly, CHÁRA)
Jaroslav Halák odchytal 59:42 min, 30 zákrokov z 30 striel, úspešnosť 100%, 1. hviezda, Zdeno Chára odohral 22:29 min, 5 striel, 1 asistencia, 1 pluska, 1 "hit", 1 zablokovaná strela, Peter Cehlárik (všetci Boston) odohral 12:26 min, 1 strela, 1 zablokovaná strela