Hokej - 05.05.2019 09:01

Oba zápasy rozhodli českí útočníci. Boston aj San Jose krok od postupu

Zdroj: sita, youtube

Hokejistov Bostonu Bruins delí jediný triumf od postupu do finále Východnej konferencie v play-off zámorskej NHL. "Medvede" v sobotňajšom piatom dueli série proti Columbusu Blue Jackets využili výhodu domáceho prostredia a zvíťazili tesne 4:3. Boston dlho kontroloval vývoj stretnutia, keď si vytvoril dvojgólový náskok a v 52. minúte ešte viedol 3:1. Hostia však v priebehu necelých dvoch minút vyrovnali a o víťazstve Bruins rozhodol český útočník David Pastrňák svojím druhým zásahom v stretnutí až 88 sekúnd pred uplynutím riadneho hracieho času. "Je pekné strieľať góly. Zápas sme mali dobre rozohraný a zabrali sme vtedy, keď sme to potrebovali," uviedol 22-ročný rodák z Havířova pre NHL.com.

V domácom tíme bol jedným z najvyťaženejších hráčov tradične kapitán Zdeno Chára, ktorý odohral 22:40 min a do štatistík si okrem jedného plusového bodu pripísal aj tri "hity" a dve zablokované strely. Jeho krajan brankár Jaroslav Halák strávil duel na striedačke, útočník Peter Cehlárik sa nedostal na zápasovú súpisku. Šieste pokračovanie série medzi Bostonom a Columbusom je na programe v noci z pondelka na utorok.

Aj v druhom sobotňajšom dueli bol hrdinom český útočník. Tomáš Hertl strelil oba góly San Jose Sharks pri víťazstve 2:1 nad Coloradom Avalanche v piatom súboji semifinále Západnej konferencie. "Žraloci" momentálne vedú v sérii 3:2 a majú postupový mečbal. Duel proti Coloradu však museli otáčať, keďže od 38. minúty prehrávali po góle Tysona Josta. Ešte do konca druhej tretiny ale Hertl vyrovnal a v 47. minúte rozhodol o triumfe domácich ôsmym zásahom v aktuálnom play-off.

Play-off NHL - semifinále konferencií:

VÝCHODNÁ KONFERENCIA

Boston - Columbus 4:3 (0:0, 1:0, 3:3) - stav série 3:2
Góly: 22. Krejčí (DeBrusk, Backes), 45. Marchand (Clifton, Bergeron), 52. Pastrňák (Marchand), 59. Pastrňák (Marchand, Carlo) - 51. S. Jones (Werenski, Atkinson), 53. Dzingel (Duchene, D. Savard), 54. Kukan (Panarin, J. Anderson)
Zdeno Chára (Boston) odohral 22:40 min, +1, 3 "hity", 2 zablokované strely

ZÁPADNÁ KONFERENCIA

San Jose - Colorado 2:1 (0:0, 1:1, 1:0) - stav série 3:2
Góly: 40. Hertl (Couture, E. Karlsson), 47. Hertl (Vlasic, Donskoi) - 38. Jost