Hokej - 25.08.2019 09:30

Štvorročný trest od IIHF. Kuznecov potrestaný za doping

Zdroj: sita, youtube

Ruský útočník Jevgenij Kuznecov sa nepredstaví na najbližších svetových šampionátoch či turnajoch pod hlavičkou Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Strešná organizácia svetového hokeja mu uložila štvorročný trest na základe pozitívneho nálezu na zakázanú látku počas tohtoročných majstrovstiev sveta v Bratislave a v Košiciach. Podľa indícií malo ísť o kokaín.

Podľa správy na oficiálnom webe IIHF porušil Kuznecov článok 2.1 Svetového antidopingového kódexu, ktorý sa týka prítomnosti zakázanej látky v tele. Tá bola zistená pri dopingovej kontrole, ktorá sa uskutočnila 26. mája 2019. Hráč si nevyžiadal analýzu B-vzorky, 13. júna mu bola dočasne pozastavená činnosť a v piatok sa rozhodlo o jeho štvorročnom treste. Ten vyprší 12. júna 2023, teda tesne po skončení "domácich" majstrovstiev sveta v Petrohrade.

Kuznecov je držiteľ dvoch zlatých a troch bronzových medailí z majstrovstiev sveta. Svoje prvé zlato získal v roku 2012, po finálovej výhre Ruska nad Slovenskom 6:2. Okrem toho je víťaz Stanleyho pohára s tímom Washington Capitals. Spomenutý štvorročný trest sa nevzťahuje na klubové pôsobenie rodáka z Čeľabinsku, a tak ho budú môcť hokejoví fanúšikovia naďalej sledovať v zápasoch NHL.