Hokej - 11.10.2019 13:06

Ramsay cíti, že na Slovensku preňho ostala ešte jedna misia

Zdroj: sita

Krátko po skončení májových domácich majstrovstiev sveta sa zdalo, že kanadský tréner Craig Ramsay opustí lavičku slovenskej hokejovej reprezentácie. Kouč so skúsenosťami z NHL však s odstupom času prijal ponuku Miroslava Šatana na pokračovanie pri národnom tíme. So Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH) podpísal kontrakt na ďalších dvanásť mesiacov, počas ktorých s mužstvom absolvuje svetový šampionát vo Švajčiarsku a kvalifikáciu o postup na ZOH 2022 v Číne.

"Mám dobrý vzťah s Mirom Šatanom aj manažmentom zväzu, čo prispelo k tomu, že som sa rozhodol pokračovať. Už dávnejšie som vedel, že sa vrátim. Na majstrovstvách sveta nám chýbal kúsok k postupu do štvrťfinále a najmä po zápase s Nemeckom som vedel, že veci ešte nie sú dokončené. Hráči dávali do zápasov maximum a ja som im chcel dať ešte jednu šancu. Zároveň milujem ľudí na Slovensku a aj samotnú krajinu," povedal 68-ročný Ramsay.

Rodák z ontárijského Westonu strávil leto v zámorí a na Slovensko sa vrátil iba v stredu. Počas nasledujúcich mesiacov sa od neho bude očakávať splnenie výsledkových cieľov, ale podstatné bude aj to, aby slovenský hokej našiel Ramsayho nasledovníka. "Prioritou číslo jeden pre mňa je nájsť a presvedčiť niekoho, kto za mňa preberie úlohu reprezentačného trénera. Ďalším cieľom je to, aby som dostal z hráčov maximum ich potenciálu. Nemôžu hrať opatrne a na istotu, inak nebudú rásť. Musia tvrdo trénovať a v každom zápase predvádzať dobré výkony. Z výsledkového hľadiska nechcem príliš predvídať, čo by sme mohli dosiahnuť, pretože na uplynulom svetovom šampionáte sme sa presvedčili, že sa môžu stať šialené veci," pokračoval ostrieľaný lodivod.

Ramsay zatiaľ nepozná mená asistentov, ktorí ho budú počas aktuálnej sezóny sprevádzať na reprezentačných zrazoch. Realizačný tím by však mali tvoriť ľudia, s ktorými už v minulosti spolupracoval. Z rovnakého okruhu kandidátov pravdepodobne vzíde aj nástupca kanadského kouča: "Potrebujeme si sadnúť spoločne s Mirom Šatanom a porozprávať sa o tom, kto by mohol byť na pozíciách asistentov trénera alebo asistenta generálneho manažéra. Musíme si byť spoločne istí, že sme vybrali správnych ľudí do nášho tímu."

Niekdajší krídelník, ktorý strávil celú kariéru v NHL v drese Buffala Sabres, v uplynulej sezóne dobre pripravil národný tím na domáce majstrovstvá sveta. Ani po ich skončení však tlak na jeho osobu neklesol. Na MS vo Švajčiarsku bude cieľom účasť vo štvrťfinále a očakáva sa aj úspech na olympijskej kvalifikácii. "Tlak cítim stále, bez ohľadu na to, čo robím. Nikdy nechcem urobiť chybu. Tlak vám pomôže k tomu, aby ste veci robili najlepšie, ako viete. Preto sa každý deň snažím urobiť maximum. Verím, že som pripravený na tieto výzvy. Rozumiem, pred čím stojíme. Budeme chcieť dosiahnuť čo najlepšie výsledky a budeme pokračovať aj v hľadaní nových mladých hráčov," povedal Ramsay, ktorý ešte stále nepotvrdil, či to bude jeho posledná sezóna v trénerskej kariére. "Už pred desiatimi rokmi som si povedal, že je koniec a vidíte, ako to dopadlo," dodal s úsmevom.