Hokej - 18.10.2019 15:31

Český hokej avizuje rozmach. Tento chlap dohliadal aj na Crosbyho

Zdroj: huste.tv/Twitter

Česká hokejová reprezentácia, podobne ako tá naša, čaká na cenný kov z MS od roku 2012. Pred časom sa dokonca rozprúdili diskusie o tom, že by mal byť český tím vyradený aj z programu World Cupu, a preto sa naši severozápadní susedia rozhodli konať. Do mládežníckych trénerských radov angažovali vyhláseného odborníka Tomáša Pacinu, ktorého miesto bude vo vopred pripravenom projekte Výchova talentovanej mládeže. Tam sa bude zameriavať na zručnosti a techniku hokejových nádejí. Práve tam vidí Zväz najväčší problém a je to faktor, pri ktorom zlyhávajú plány na lepšie výsledky.

Pre takúto prácu je potrebné zjednotiť metodiku tréningov a práce, na čo by mal byť Pacina tým najpovolanejším. Nový šéftréner pre túto oblasť sa podobnej činnosti s mladíkmi venuje už dlhé roky a jeho rukami prešli aj dnes už vyhlásení technici NHL na čele s Patrickom Kaneom či Sidneyom Crosbym. Ako angažovanie tejto posily vysvetľuje samotný český hokej, hlavným mottom bude "zjednotenie", aby sa hráči nepresúvali medzi jednotlivými výbermi a vekovými kategóriami s pocitom, že každý sa im snaží vštepiť iný systém zdokonaľovania.

Kompetentní si od toho sľubujú rapídne zlepšenie mládežníckych kategórií a produkovanie vyššieho počtu hráčov napríklad aj pre potreby draftu NHL. Má ísť ešte o prepracovanejší projekt, akým bola spomenutá Výchova talentovanej mládeže, so zameraním na hráčov od dvanásť do pätnásť rokov. Po starom si týmto projektom prešlo niekoľko hráčov, ktorí následne zabojovali o miesto v NHL. Nad všetkými vyčnieva najmä Martin Nečas z Caroliny Hurricanes. Napriek tomu platí, že pre budúcoročný draft sa zatiaľ počíta len s deviatimi českými prospektami, kým pred dvomi rokmi ich draftom NHL prešlo 11 a v nedávnej minulosti si krajina pamätá ešte početnejšie nováčikovské výbery.