Hokej - 22.11.2019 20:47

Českí hokejoví hrdinovia dostanú komiksovú podobu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/hrdinahokej.cz

Ako si získať v súčasnej dobe pozornosť mládeže, to je otázka, ktorou sa zaoberajú mnohé športové odvetvia. S návrhom riešenia prišli v susednom Česku, kde na začiatku budúceho týždňa uvedú k životu komiks o hokejových hrdinoch. Superhrdinovia a ich príbehy sa tešia veľkej popularite a na tejto vlne sa pokúsi zviezť aj vydavateľstvo Yinachi. To má vo svojom portfóliu niekoľko kníh pre deti a mládež, ale aj umelecky ladené publikácie či knihu o najväčších príbehoch českého futbalu.

"Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje" je napriek tomu novým, ambicióznym a odvážnym projektom. Zámerom bolo zábavnou formou priblížiť najväčšie úspechy, ktoré český hokej v minulosti prežil. Bude sa pritom do veľkej miery vyhýbať štatistikám, dátumom či číslam. Hlavnými hrdinami sú dvaja kamaráti, ktorí na povale nájdu starý výstroj svojich dedov a akonáhle sa doň oblečú, chronologicky prežijú významné míľniky najpopulárnejšieho športu v krajine.

Snímka z komiksu o histórii českého ľadového hokeja
Zdroj: hrdinahokej.cz

Okrem slávnych momentov z klzísk sa autor Ondřej Fuczik snažil priblížiť aj životné príbehy hokejistov. Nevyhýba sa pritom uväzneniu majstrov sveta z roku 1947, emigrantom na konci šesťdesiatych rokov, ale postupne sa prepracuje až k menám, dobre známym aj dnešným deťom - Jágr, Voráček či Pastrňák. Na skomponovaní príbehov sa v pozícii odborníkov podieľal aj uznávaný komentátor Robert Záruba či brankárska legenda Jiří Holeček.

Veď žiaden iný šport nebol s modernými dejinami Česka (a Československa) prepojený do takej miery, ako práve ľadový hokej. Všetky tieto prachom zapadnuté krásne príbehy aj náročné obdobia sa autori snažili priblížiť mladším fanúšikom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora