Hokej - 13.12.2019 18:50

Slováci poslední, prehrali aj s Nórskom

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita/huste

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali aj v druhom zápase na podujatí NaturEnergie Challenge 2019 vo švajčiarskom Vispe a obsadili posledné štvrté miesto. V piatkovom dueli o bronzovú pozíciu na turnaji podľahli Nórom 1:4. Zverenci Craiga Ramsayho doplatili na slabší vstup do stretnutia, keď im nevyšla úvodná tretina. V nej dvakrát inkasovali z hokejok Jörgena Karteruda s Jonasom Holosom a dvojgólové manko už nedokázali zmazať. Marcel Haščák v druhom dejstve síce znížil, ale Slováci už ďalší presný zásah nepridali. Naopak, v tretej tretine definitívne zlomil ich odpor Thomas Valkvae Olsen a Karterud pridal poistku strelou do prázdnej bránky.

Program NaturEnergie Challenge 2019 uzavrie večerný súboj o prvé miesto, v ktorom sa od 19.45 h stretnú domáci reprezentanti a hráči olympijského tímu Ruska.

NaturEnergie Challenge 2019 - Visp (Švaj.) - piatok:

Nórsko - Slovensko 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)
Góly: 4. Karterud, 11. Holos (Hoff), 54. Valkvae Olsen (Trettenes), 60. Karterud - 25. Haščák (Ivan)
Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Stricker (Švaj.), Salonen (Fín.) - Progin, Schlegel (obaja Švaj.), 1957 divákov
Zostavy:
Nórsko: Arntzen - Holos, Kasastul, Krogdahl, Bull, Norstebo, Östby, Loken Pedersen - Reichenberg, Lindström, Karterud - Salsten, Trettenes, Valkvae Olsen - Hoff, K. Forsberg, Ronnild - Willman, Brekke Henriksen, Knold - Granholm, Solem
Slovensko: Konrád - Čerešňák, Ivan, Štajnoch, Kozák, Jánošík, Ďaloga, Koch, Ďatelinka - Marcel Haščák, L. Hudáček, Hecl - Skalický, A. Kollár ml., Zuzin - Krivošík, Puliš, Liška - Matoušek, Zigo, Vandas

Úvodná tretina bola jasne v réžii nórskych hokejistov, ktorí v nej dominovali na strely 14:3. Navyše, Slováci sa hneď na začiatku 4. min nevyhli zaváhaniu v rozohrávke. Obranca Patrik Koch poslal puk priamo na hokejku Jörgena Karteruda a ten zoči-voči Branislavovi Konrádovi nezaváhal. Útočník Popradu predviedol vydarený blafák, po ktorom rozvlnil sieť. Nóri využili hernú prevahu aj na strelenie druhého gólu. V 11. min vypálil od modrej čiary bek Jonas Holos, jeden zo slovenských hráčov puk nešťastne tečoval a Konrád bol bezmocný.

V prostrednom dejstve sa obraz hry zmenil. Slováci boli od prvých sekúnd aktívnejší a v druhej dvadsaťminútovke prestrieľali súpera 11:2. Vyťažili z toho však len jediný gól. V 25. min dostal Marcel Haščák veľa priestoru pri mantineli, potiahol si puk bližšie k bránke a prudkou strelou švihom potvrdil formu z domácej Tipsport ligy. Slováci túžili po vyrovnaní a patril im najmä záver tretiny. Dvakrát nebezpečne zakončoval Peter Zuzin a následne v presilovke strieľal príklepom tesne vedľa bránky Martin Štajnoch.

Tretia časť hry bola charakteristická bojovnosťou na oboch stranách. Nóri pozorne bránili a slovenskí hokejisti sa nevedeli dostať do súvislého tlaku. Súpera síce zovreli v pasáži od 46. do 48. min v presilovej hre, ale ich strelecké pokusy skončili na Jonasovi Arntzenovi alebo mimo priestoru bránky. Severanom boli v početnej výhode pri vylúčení Adama Jánošíka nebezpečnejší, pravidelne zamestnávali Konráda a dočkali sa odmeny tesne po návrate potrestaného hráča na ľad. V 54. min úspešne dorážal z tesnej blízkosti Thomas Valkvae Olsen. V poslednej sekunde stretnutia ešte napol sieť strelou do prázdnej bránky Karterud.

Hlasy (zdroj: HockeySlovakia.sk):

Craig Ramsay (tréner SR): "Z nášho výkonu v prvej tretine som bol veľmi sklamaný. Asi prvýkrát pod mojim vedením sme len sledovali súpera, ako hrá hokej. Nebojovali sme, nekorčuľovali sme, bol som šokovaný. V druhej tretine sme to zmenili, boli sme blízko k vyrovnaniu a mali sme dostatok sebavedomia. Potom však prišiel tretí gól v závere zápasu a bolo po stretnutí. Nehrali sme celých 60 minút tak, ako to od hráčov požadujem. Ako tréner som za to zodpovedný."

Peter Čerešňák (obranca SR): "Prvá tretina nám, bohužiaľ, ušla. Nóri v nej od začiatku do konca dominovali. V druhej časti hry aj vo zvyšku duelu sme chceli niečo urobiť s nepriaznivým skóre, ale súper si strážil tesný náskok a doviedol zápas do víťazného konca."

Marcel Haščák (útočník SR, strelec gólu): "Na začiatku zápasu sme hrali málo s pukom, často sme ho od seba odhadzovali. Mali sme veľký chaos v obrannom pásme, čo nás stálo prvú tretinu aj celý zápas. Pri mojom góle sme zahrali s Liborom Hudáčkom nacvičený signál po buly. Mohol som prihrávať alebo strieľať. Zvolil som si druhú možnosť a vyšlo to. Mrzí ma však, že som neskôr nevyužil ďalšiu šancu. Stretnutie by sa mohlo vyvíjať inak."

Miroslav Šatan (generálny manažér slovenskej reprezentácie): "Z našej strany to bol na turnaji jeden dobrý a jeden slabší výkon. Celkovo nám podujatie ukázalo veľa vecí, ktoré sme chceli vidieť. S výsledkami nemôžeme byť spokojní. Proti Rusom sme hrali kvalitne 40 minút, boli sme lepší, ale v záverečnej tretine sme neudržali náskok. Zápas nás stál veľa síl. V druhom dueli nám Nóri rýchlo ušli na rozdiel dvoch gólov. Neboli sme v úvode zápasu dobre pripravení a keď sme zapli, bolo neskoro."

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora