Hokej - 27.12.2019 16:11

Kanadskému bodovaniu kraľuje už tri sezóny. Prepíše históriu?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Českým hokejovým fanúšikom ho určite netreba predstavovať. Od svojho návratu do českej extraligy kraľuje kanadskému bodovaniu, no na titul stále čaká. Útočník Plzne Milan Gulaš aj v tomto ročníku udivuje hokejových priaznivcov. Veď aktuálne má na čele kanadského bodovania náskok dvadsiatich bodov a to jeho tím odohral len dvadsaťosem zápasov.

V Plzni pôsobil pred svojim návratom v sezóne 2012/13. Vtedy ho ale zlanárili predstavitelia ruského Metallurgu Magnitogorsk, kde sa však čoskoro 34-ročnému útočníkovi príliš nedarilo. Nasledoval teda presun do švédskej súťaže, kde pôsobil v slávnom Färjestade a to necelé štyri sezóny. Bodovo to Gulašovi sypalo, no po priemerovo najchudobnejšej sezóne sa rozhodol pre návrat domov. Od ročníka 2017/18 teda opäť pôsobí v Plzni, v drese ktorej si podmaňuje individuálne štatistiky českej najvyššej súťaže.

Spolu so zápasmi play-off zaznamenal pri svojom návrate sedemdesiat bodov v päťdesiatich ôsmich stretnutiach, no darilo sa mu najmä v základnej časti, keď nazbieral 61 kanadských bodov a nechal za sebou všetkých ostatných hráčov vrátane spoluhráča Tomáša Mertla, ktorý zaostal o štyri body. Podobné to bolo aj o rok neskôr. Gulaš získal v základnej časti o bod viac, no celkovo to bolo až 76 bodov v šesťdesiatich piatich zápasoch. To však ešte nikto netušil, čo sa stane v práve prebiehajúcej sezóne.

Plzeň v nej odohrala doposiaľ dvadsaťosem stretnutí a nachádza sa na treťom mieste v tabuľke za pražskou Spartou a Libercom. Individuálnym štatistikám však kraľuje kto iný ako Milan Gulaš. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by jeho náskok aktuálne nebol dvadsaťbodový. Skúsený útočník totiž nastrieľal dvadsaťsedem gólov, ku ktorým pridal dvadsaťpäť gólových prihrávok. To znamená, že je nielen najproduktívnejším hráčom, ale aj najlepším strelcom a najlepším nahrávačom súťaže. Pre pripomenutie, česká extraliga sa aktuálne nachádza len tesne za svojou polovicou v rámci ročníka 2019/20, čo značí, že Gulaš môže útočiť na historický rekord súťaže.

Ten momentálne drží útočník Třinca Martin Růžička a to zo sezóny 2012/13. V jej základnej časti totiž nazbieral 83 kanadských bodov za štyridsať gólov a štyridsaťtri asistencii. To by však pre Gulaša nemusel byť pri momentálnej fazóne veľký problém. V prebiehajúcej sezóne totiž nebodoval iba v dvoch ligových stretnutiach a z toho raz v dueli, v ktorom Plzeň nedokázala skórovať. Česká najvyššia hokejová súťaž teda má zarobené na historický moment.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora