Hokej - 30.12.2019 18:43

Makarov má rád improvizáciu. Dnes by to mala formácia KLM ťažšie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Slovenský hokej sa dočkal na konci kalendárneho roka veľmi vzácnej návštevy a na pôde SZĽH sa objavila legenda sovietskeho hokeja, Sergej Makarov. Bývalý člen obávanej formácie KLM vo svojich šesťdesiatjeden rokoch trénuje mládež a jeho výber Súhvezdie Moskva bolo účastníkom turnaja hokejistov do 14 rokov. Pri tejto príležitosti ho vyspovedala agentúra SITA a prezradil svoj pozitívny vzťah k improvizácii hokejistov a porovnal aj súčasný hokej s tým historickým.

Lepšiu formáciu by ste na prelome 70. a 80. rokov hľadali márne, no Makarov skromne konštatuje, že v súčasnom hokeji by asi podobným herným prejavom veľa ponúknuť nevedeli. "Ja s mojimi partnermi sme spolu hrali vyše desať rokov. Teraz hráči často menia kluby a nie je možné, aby sa hral taký hokej, ako vtedy. Sú tu aj nové systémy. V porovnaní s minulosťou je to úplne iné. My sme nie vždy plnili pokyny trénera, pretože sme hrali dlho spolu a improvizovali sme. Vedeli sme, čo môžeme a čo nie. Terajší hokej by som prirovnal k americkému futbalu. Je to hra trénera, teraz improvizujú oni. My sme si mohli dovoliť hrať bez tvrdých fyzických stretov, teraz to už nie je možné," rozrozprával sa pri porovnávaní dvojnásobný olympijský víťaz a osemnásobný majster sveta.

Predpoklad, že členovia tejto päťky sú už funkcionármi v ruskom hokeji, neplatí. Na Zväze pracuje len Igor Larionov. Ostatní majú funkcie v kluboch, ak vôbec. Sergej Makarov, od roku 2001 člen Siene slávy IIHF, to krátko skúšal ako asistent trénera pri ruskej reprezentácii a neskôr sa stal viceprezidentom CSKA. Aj tesne pred 60. rokom života pritom žil aktívne a so starou partiou si chodil zahrať šport, ktorý tak miloval. "Ešte do minulého roka som korčuľoval, no dostal som odporučenie, aby som tak nerobil, nech predchádzam obnoveniu starých zranení," prezradil novinárom.

Pri návšteve Bratislavy sa nevyhol ani téme ruského účinkovania na Majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov. Tí turnaj otvorili prehrou s domácou Českou republikou, pokračovali vysokou výhrou nad Kanadou 6:0, no následne podľahli Američanom. "Je ťažké zhodnotiť, či súčasní mladíci sú horší ako tí v minulosti. Juniori ešte nie sú takí takticky vyspelí. Každý sa chce ukázať a preto sa im nie vždy darí. Ja však veľmi rád sledujem juniorov, pretože nie vždy dodržiavajú systém a vtedy prichádza improvizácia," zhodnotil tím, ktorý v tejto vekovej kategórii bral medailu na ôsmich z ostatných deviatich šampionátov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora